Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Regióny

Strategický partner VOP Nováky plánuje rozšíriť výrobu, tvrdí premiér

Návštevou BME, strojárskeho odštepného závodu Hornonitrianske bane zamestnanecká a. s., ktorá je dcérkou spoločnosťou Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), začal predseda vlády SR Robert Fico svoju pracovnú cestu v Novákoch. Foto: TASR/Pavol Remiaš

V rámci svojej pracovnej cesty zavíta Robert Fico aj do Vojenského opravárenského podniku.

Nováky 5. septembra (TASR) – Vojenský opravárenský podnik (VOP) Nováky, ktorý rezort obrany od 1. januára tohto roka prenajal na obdobie 20 rokov strategickému partnerovi, spoločnosti MSM Martin, plánuje od júna 2014 rozšíriť svoju výrobu a vytvoriť približne 200 nových pracovných miest. Ide o špeciálnu zbrojársku výrobu v spolupráci so zahraničným partnerom. Po dnešnej návšteve podniku o tom informovali predseda vlády SR Robert Fico a minister obrany SR Martin Glváč. Nespresnili však, o akú zahraničnú spoločnosť ide, až kým nebudú podpísané všetky príslušné dokumenty, ktoré už majú byť pripravené.

„Som rád, že strategický partner, spoločnosť MSM Martin, revitalizoval, udržal zamestnanosť vo VOP a dokonca ju aj mierne navýšil. Okrem toho došlo aj k zvýšeniu miezd o sumu vyššiu, ako je inflácia,“ povedal premiér. Zároveň zdôraznil, že postupne dochádza aj k diverzifikácii výroby vo VOP. Nie je už orientovaná iba na vojenskú produkciu a delaboráciu munície, ale ponúka služby aj civilnému sektoru, napríklad automobilovému priemyslu.

Minister Glváč potvrdil, že VOP Nováky prevzalo súčasné vedenie vo veľmi zlom stave. „Naši predchodcovia dokonca v strategickom hodnotení obrany uvažovali o jeho zrušení. Som preto veľmi rád, že nám sa podarilo podnik udržať, vyše 350 ľudí neprišlo o prácu, čo bolo v podmienkach prenájmu. Vstup strategického partnera sa nám osvedčil,“ povedal minister. Premiér Fico v tejto súvislosti dodal, že vláda chce takto postupovať aj v prípade VOP Trenčín. Do októbra tohto roka prebehne výberové konanie zatiaľ zo štyroch záujemcov.

Premiér spolu s ministrom si potom prezreli mobilný kontajner vybavený technikou na delaboráciu munície protilietadlových striel ráže 30 až 37 mm. "Výhodou takýchto kontajnerov je, že sa z nich môže vytvoriť potrebná zostava priamo pri skladoch alebo vo vojenských objektoch, kde sa nachádza munícia určená na likvidáciu," vysvetlil hosťom samostatný konštruktér spoločnosti Martin Suparič. Predviedol, ako sa náboje pomocou technických prostriedkov dajú bezpečne rozobrať a materiály separovať ako druhotné suroviny.