Teraz je ich však menej.
Autor TASR
>Prešov 2. augusta (TASR) - Tohtoročná hubárska sezóna začala v okolí Prešova v máji, no aktuálne horúce teploty bez dažďa hubám veľmi neprospievajú.
"Sezónu sme začali v máji, no huby využili vlhkosť z množstva topiaceho sa snehu a okrem klasických dubákov či kozákov sme nachádzali aj rýdziky a bedle, ktoré sú pre jarné obdobie skôr netradičné," zhodnotil začiatok sezóny hubár a pedagóg Martin Macej.
Podľa jeho slov sú aktuálne tropické teploty pre hubárov skôr nepriaznivé a musia si počkať aspoň na trojdňový vytrvalý dážď. Ak teda bude viac pršať, ďalšie hody pre hubárov by mohli začať niekedy koncom augusta. V minulom roku podľa Maceja zbierali vytrvalí hubári huby až do novembra. Aj preto hodnotí minulý rok ako veľmi dobrý.
Obľúbenými lokalitami v okolí Prešova sú podľa neho najmä Zlatá Baňa, Podhradík či Cemjata, no svoje miesta prezradiť nechcel. Medzi najobľúbenejšiu pochúťku z húb zaradil hubový guláš a tajomstvom jeho chuti je vraj čo najviac druhov húb.
"Huby nezbieram pre obrovské nálezy, ale preto, lebo ich mám rád a mám rád tiež prostredie, kde rastú. V minulom roku by som za svoj najväčší nález mohol považovať 700-gramový hríb," dodal hubár.
"Sezónu sme začali v máji, no huby využili vlhkosť z množstva topiaceho sa snehu a okrem klasických dubákov či kozákov sme nachádzali aj rýdziky a bedle, ktoré sú pre jarné obdobie skôr netradičné," zhodnotil začiatok sezóny hubár a pedagóg Martin Macej.
Podľa jeho slov sú aktuálne tropické teploty pre hubárov skôr nepriaznivé a musia si počkať aspoň na trojdňový vytrvalý dážď. Ak teda bude viac pršať, ďalšie hody pre hubárov by mohli začať niekedy koncom augusta. V minulom roku podľa Maceja zbierali vytrvalí hubári huby až do novembra. Aj preto hodnotí minulý rok ako veľmi dobrý.
Obľúbenými lokalitami v okolí Prešova sú podľa neho najmä Zlatá Baňa, Podhradík či Cemjata, no svoje miesta prezradiť nechcel. Medzi najobľúbenejšiu pochúťku z húb zaradil hubový guláš a tajomstvom jeho chuti je vraj čo najviac druhov húb.
"Huby nezbieram pre obrovské nálezy, ale preto, lebo ich mám rád a mám rád tiež prostredie, kde rastú. V minulom roku by som za svoj najväčší nález mohol považovať 700-gramový hríb," dodal hubár.