Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Regióny

Prešov má digitalizovaných 65 kroník od roku 1944 do roku 2022

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Najaktuálnejšiu kroniku podpísali Andrea Turčanová a Mikuláš Komanický.

Prešov 29. júna (TASR) - Mesto Prešov digitalizuje historické kroniky a prostredníctvom webovej stránky ich sprístupňuje verejnosti. Archív aktuálne obsahuje 65 digitalizovaných historických kroník od roku 1944 až po rok 2022. Ide o 14.313 strán a približne 47 gigabajtov dát. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Najaktuálnejšiu kroniku podpísali Andrea Turčanová a Mikuláš Komanický. Podľa druhého zástupcu primátora Petra Krajňáka je kronika z roku 2022 výraznou písomnou pamiatkou. "Bola podpísaná prvou primátorkou v dejinách mesta Prešov a poslancom mestského zastupiteľstva, ktorý je nositeľom Ceny mesta Prešov a vynikajúcim športovcom, ktorý môže byť vzorom pre mládež," uviedol.

Kroniku mesta Prešov vedú v slovenskom jazyku. Zápisy robia v pravidelných jednoročných intervaloch, chronologicky dokumentujú fakty zo spoločensko-politického a hospodárskeho vývoja mesta. Jednotlivé zápisy do kroniky pripomienkuje príslušná komisia mestského zastupiteľstva. Spracovaním zápisov do kroniky je poverený kronikár mesta, ktorého menuje a odvoláva primátor.

Kroniku Prešova v tlačenej podobe vyhotovujú spravidla v siedmich exemplároch - pre primátora, kronikára, archív mestského úradu, Štátny archív, Štátnu vedeckú knižnicu, Krajskú knižnicu P. O. Hviezdoslava a Krajské múzeum v Prešove.