Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Regióny

V Prešove oslávia 777. výročie prvej písomnej zmienky

Prešovská radnica na Hlavnej ulici. Foto: TASR - Milan Kapusta

Počas Dní mesta Prešov bude možnosť navštíviť budovu historickej radnice.

Prešov 20. júna (TASR) - Mesto Prešov si pripomína 777. výročie prvej písomnej zmienky. Od štvrtka je pripravený pre návštevníkov aj obyvateľov program Dní mesta Prešov, ako sú koncerty, tanečné vystúpenia a sprievodné aktivity pre deti aj dospelých, na ktorých výročie oslávia. Ako TASR informoval hovorca mesta Michal Hudák, hlavným dejiskom bude pešia zóna a program potrvá do nedele (23. 6.).

"Cieľom bolo vytvoriť pestrý, kvalitný a multižánrový festival. Každý deň bude zameraný na inú cieľovú kategóriu. Historické centrum premeníme na festivalové mestečko plné hudby, tanca, vôní, jedál a atmosféry. Sme radi, že sa k tejto vízii rozhodli pripojiť aj prešovské kultúrne organizácie a kluby," uviedla riaditeľka Parku kultúry a oddychu (PKO) Prešov Barbora Rusiňáková. Okrem tradičného programu budú ďalšie podujatia aj v Krajskej galérii v Prešove, Krajskom múzeu v Prešove a kluboch.

Vo štvrtok je naplánované aj krájanie jahodovej narodeninovej torty, ktorú pre mesto Prešov upečú cukrári z prešovského klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Žiaci stredných umeleckých škôl a profesionálni umelci budú maľovať priamo na jeden z vyradených autobusov Dopravného podniku mesta Prešov.

Počas Dní mesta Prešov bude možnosť navštíviť budovu historickej radnice. "Pootvorené budú aj dvere do parku na Masarykovej ulici, kde môžu Prešovčania hovoriť o svojich predstavách, ktoré budú zároveň základom pre verejnú architektonickú súťaž na jeho konečnú podobu," uviedol hovorca.

V programe vystúpi prešovská rodáčka Katarína Knechtová, speváčka Tereza Mašková, kapela Le Payaco a ďalší známi interpreti. Najmenších roztancuje Fíha Tralala či trojnásobné majsterky sveta Mažoretky Diridonky. Návštevníci sa môžu tešiť aj na gastro zážitky. Počas tohto ročníka Dní mesta Prešov sa budú používať len zálohovateľné poháre.