Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. december 2024Meniny má Nadežda
< sekcia Regióny

Škola v Prešove, kde prepukla salmonelóza, obnovila prevádzku jedálne

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Hygienici k dnešnému dňu evidujú celkom 77 potvrdených prípadov ochorenia, z toho 74 u detí a tri u personálu školskej jedálne.

Prešov 2. októbra (TASR) – Situácia na Základnej škole na Májovom námestí v Prešove, kde v minulých dňoch prepukla salmonelóza, sa stabilizuje. V škole od štvrtka 1. októbra opäť funguje aj jedáleň, z ktorej niektoré z podávaných jedál s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobilo epidémiu. Salmonelózou sa totiž nakazili žiaci a kuchynský personál, všetci z nich boli v inkriminovaný deň v tejto jedálni na obed.

Hygienici k dnešnému dňu evidujú celkom 77 potvrdených prípadov ochorenia, z toho 74 u detí a tri u personálu školskej jedálne. U dvoch detí si priebeh ochorenia vyžiadal hospitalizáciu. K 42 ochoreniam z predošlých dvoch týždňov k celkovému počtu chorých tento týždeň pribudlo 35 nových prípadov.

Prvé potvrdené prípady na salmonelózu boli na oddelenie epidemiológie nahlásené v piatok 18. septembra. Regionálna hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove Jana Mýtniková informovala, že v školskej jedálni bol vykonaný štátny zdravotný dozor spojený s odberom sterov z pracovného prostredia a rúk zamestnancov. Vzorky stravy už nestihli odobrať, lebo povinnosťou prevádzkovateľa zariadenia spoločného stravovania je uchovávať ich po dobu 48 hodín a prvé prípady ochorenia boli hlásené až štyri dni po konzumácii obedov. Šetrením bolo zistené, že dňa 14. septembra v školskej jedálni podávali šarišskú ľuštu a špenátové halušky so syrovou omáčkou.

Hygienici uložili základnej škole vykonať účinnú dezinfekciu všetkých priestorov v prevádzke školskej jedálne, čo škola rešpektovala. Po splnení prísnych bezpečnostných opatrení mohli opätovne spustiť jej prevádzku.

Riaditeľka školy Dana Štucková uviedla, že salmonelóza sa potvrdila hlavne u detí prvého stupňa. Po prepuknutí epidémie vyhlásila koncom minulého týždňa trojdňové mimoriadne prázdniny, ktoré sa týkali všetkých žiakov v počte 719 bez rozdielu, či chodia na obedy do školskej jedálne, alebo nie. V pondelok tento týždeň vyučovanie obnovili, ale tri dni sa ešte v jedálni nevarilo.

Regionálna hygienička konštatovala, že išlo o epidemický výskyt ochorenia na salmonelózu. Ide o akútne bakteriálne črevné ochorenie s typickými klinickými príznakmi častej riedkej stolice, bolesťami brucha, zvracaním. Inkubačná doba je šesť až 48 hodín. Prenáša sa najčastejšie požitím nedokonale tepelne spracovaných potravín živočíšneho pôvodu, ako je mäso, mäsové výrobky, vajcia, výrobky z vajec, alebo sekundárnou kontamináciou. Základnými preventívnymi opatreniami v prípade tejto nákazy sú dostatočná tepelná úprava potravín a prísne dodržiavanie zásad osobnej hygieny.