Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Regióny

Zo 68 stredných škôl Prešovského kraja má zmluvu so psychológom pätina

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Financovanie podporných profesií, ako je napríklad školský psychológ, nie je totiž súčasťou normatívu, ktorý dostávajú školy od ministerstva školstva.

Prešov 10. januára (TASR) - Zo 68 stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj (PSK), má zmluvu so psychológom v rôznych typoch úväzkoch 13 z nich. Mať psychológa na 100-percentný úväzok si podľa hovorkyne kraja Daši Jeleňovej môžu dovoliť len školy, ktoré majú dostatočný alebo vysoký mzdový normatív. Financovanie školského psychológa nie je totiž súčasťou normatívu na financovanie mzdových nákladov.

"Na 13 školách v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK pôsobí 13 školských psychológov v rôznych typoch úväzkov. Od 100 percent, napríklad na Spojenej škole Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským v Prešove, Spojenej škole Ľudmily Podjavorinskej v Prešove, Gymnáziu Jána Adama Raymana v Prešove, či Strednej zdravotníckej škole v Humennom, až po desať až 25-percentné úväzky, ktoré majú Hotelová akadémia Prešov, Škola umeleckého priemyslu v Kežmarku, či Stredná odborná škola služieb Prešov," uviedla Jeleňová.

Ako povedala, sú školy, ktoré nemajú zmluvy s psychológom. Financovanie podporných profesií, ako je napríklad školský psychológ, nie je totiž súčasťou normatívu, ktorý dostávajú školy od ministerstva školstva.

"Tento systém tu je od roku 2004. Školy si preto svojich interných školských psychológov musia hradiť zo svojich financií, určených na mzdy učiteľov a nepedagogických zamestnancov. To znamená, že mať psychológa na 100-percentný úväzok si môžu dovoliť len školy, ktoré majú taký počet žiakov, že majú dostatočný mzdový normatív, alebo ich normatív na financovanie je vysoký. Závisí to od typu odborov na školách. Ak by došlo k zmene financovania zo strany Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR a financie by išli aj priamo na podporné profesie na školách, školy by mohli mať bez problémov svojich školských psychológov," skonštatovala Jeleňová.

Školy podľa jej slov úzko spolupracujú s Centrami poradenstva a prevencie, ktoré pracujú v každom okrese. Poskytujú komplexnú psychologickú, špeciálnopedagogickú, diagnostickú, výchovnú, poradenskú a preventívnu starostlivosť deťom a žiakom materských, základných a stredných škôl. Pracujú v nich psychológovia, ktorí sa špecializujú na deti a mládež v školskom veku.

"Prítomnosť školského psychológa priamo na každej strednej škole by bol ideálny stav, žiaľ, v súčasnosti toto nie je realitou z dôvodu personálnych i finančných. Preventívne pôsobenie školského psychológa, ako aj priama intervencia pri ťažkostiach žiakov, prípadne pri rizikových situáciách by určite pomohla pri identifikovaní problému, ako aj odbornej pomoci na školách," uviedla Jeleňová.

Ako doplnila, uvítali by väčšiu participáciu štátu a rezortného ministerstva, ktoré sa zrejme témou vytvárania zdravého, bezpečného a podporného učebného prostredia bude musieť intenzívnejšie zaoberať.

Potreba pracovnej pozície odborného zamestnanca - školského psychológa je v základných školách i v stredných školách nespochybniteľná. Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie a marketingu MŠVVaŠ SR s tým, že od septembra 2024 budú osobné náklady na špeciálnych pedagógov, psychológov, prípadne ďalších odborných zamestnancov poskytované zo štátneho rozpočtu prostredníctvom príspevku na podporné opatrenia.

"Do rozpočtu ministerstva na rok 2024 boli na financovanie podporného opatrenia na pôsobenie školských podporných tímov pridelené finančné prostriedky vo výške 19.261.144 eur. Finančné prostriedky budú prideľované zriaďovateľom škôl alebo školských zariadení podľa metodiky schválenej na príslušný školský rok. Školy by sa mali dozvedieť informáciu o počte členov podporného tímu a o objeme finančných prostriedkov na ich osobné náklady od septembra 2024 najneskôr na konci školského roka 2023/2024," priblížili z odboru komunikácie.