Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Regióny

Prešovské planetárium organizuje v piatok Noc na hvezdárni

Na snímke expozícia súvisiaca s kozmonautikou a astronómiou v zrekonštruovaných priestoroch Hvezdárne a planetária v Prešove. Foto: TASR - Maroš Černý

Na milovníkov hviezdnej oblohy pritom čaká päťhodinový astroprogram, ktorý sa začne o 19.00 h.

Prešov 11. októbra (TASR) - Prešovské planetárium pozýva širokú verejnosť stráviť Noc na hvezdárni. Kultúrna organizácia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) ju zrealizuje v piatok. Na milovníkov hviezdnej oblohy pritom čaká päťhodinový astroprogram, ktorý sa začne o 19.00 h. Tešiť sa môžu na pozorovanie planét, poznávanie súhvezdí, ako aj prednášku a komentované prehliadky. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Noc na hvezdárni ponúkne odbornú prednášku známeho slovenského astrofotografa Róberta Barsu, ktorý hosťom planetária na Dilongovej ulici priblíži jedinečné úkazy 'okom' fotoaparátu. Svoju prednášku začne o 20.00 h.

"Pozorovanie planét, Mesiaca a objektov nočnej oblohy verejnosti ponúknu v prípade priaznivého počasia ďalekohľady hvezdárne. Ak by počasie predsa len neprialo, pripravený je priamo v priestoroch kultúrnej organizácie PSK náhradný program," uviedla Jeleňová.

Podujatie zahŕňa poznávanie súhvezdí a orientáciu na nočnej oblohe, ale aj astronomický program v podobe jesennej oblohy či komentované prehliadky výstavných priestorov. V prednáškovej sále sa budú premietať populárno-náučné filmy.