Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Prešovský kraj poskytol zasiahnutým zemetrasením celkovo 288.000 eur

Na snímke škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR - Maroš Černý

Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra 2023 zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

Prešov 9. októbra (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) poskytol ľuďom a organizáciám zasiahnutým vlaňajším zemetrasením na východe Slovenska celkovo 288.000 eur. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová, možnosti priamej finančnej podpory sú značne limitované, napriek tomu konkrétna pomoc žiadateľom smerovala včasne a prioritne cez Nadáciu PSK pre podporu rodiny, konkrétne cez jej krízový fond.

"PSK vyčlenil prvú finančnú pomoc ešte v októbri 2023 - cez krajskú nadáciu prerozdelil 136.000 eur medzi jednotlivcov a rodiny zo zemetrasením zasiahnutých okresov. V druhej fáze poskytol finančné prostriedky právnickým subjektom, presnejšie obciam a cirkvám. Stalo sa tak vo februári tohto roku, pričom medzi 22 subjektov rozdelil 152.000 eur," uviedla Jeleňová a doplnila, že si vážia pomoc aj od partnerských regiónov.

Malopoľské vojvodstvo poskytlo finančnú pomoc pre PSK, a to nenávratný finančný príspevok v hodnote jeden milión zlotých, čo je v prepočte približne 225.000 eur.

"Peniaze boli využité na sanáciu škôd po ničivom zemetrasení, konkrétne na opravu zemetrasením poškodenej cestnej infraštruktúry - a to úseku cesty tretej triedy medzi obcami Tokajík a Ďapalovce, ktorý sa nachádzal priamo v ohnisku zemetrasenia a bol v havarijnom stave," priblížila Jeleňová.

Po zemetrasení z októbra 2023 pomohlo PSK aj Podkarpatské vojvodstvo. "Pre PSK schválilo finančnú pomoc v prepočte 140.000 eur na projekty v oblasti kultúry. Finančné prostriedky poľského partnerského regiónu pomôžu pri odstraňovaní škôd vo Vihorlatskom múzeu v Humennom a v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku," dodala Jeleňová.

Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra 2023 zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Vo viacerých obciach po ňom zostali materiálne škody.