Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Regióny

Pri Komárne potvrdili nález vtáčej chrípky u labute

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Komárno bol podľa informácií veterinárov nahlásený postupný úhyn viacerých mláďat jedného rodičovského páru labutí veľkých na malom kanáli.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Pri obci Lipové v okrese Komárno sa potvrdil prvý prípad aviárnej influenzy (vtáčej chrípky) v zimnej sezóne 2024/2025 u voľne žijúcich labutí. Informovala o tom v utorok Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR. Regionálna veterinárna správa nariadila veterinárne opatrenia na kontrolu chorôb zvierat v infikovanom pásme.

"Dňa 23. septembra bol na Slovensku potvrdený prvý prípad vysoko patogénnej aviárnej influenzy (HPAI) H5N1 v zimnej sezóne 2024/2025 u voľne žijúcich vtákov," priblížila ŠVPS.

Na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Komárno bol podľa informácií veterinárov nahlásený postupný úhyn viacerých mláďat jedného rodičovského páru labutí veľkých (Cygnus olor) na malom kanáli v blízkosti obce Lipové.

"Po príchode na miesto inšpektor RVPS našiel nedávno uhynuté mláďa, ktoré zaslal na vyšetrenie aviárnej influenzy do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu (Štátny veterinárny a potravinový ústav - Veterinárny ústav vo Zvolene). Patologicko-anatomickou pitvou sa zistil hemoragický pľúcny parenchým, krvácaniny v hrudnej dutine, hemoragická enteritída a nastreknuté cievy na mozgu. Metódou PCR bola potvrdená HPAI H5N1," dodala veterinárna správa.