Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Regióny

Pri stromčekoch v Banskej Bystrici pribudla stovka zavlažovacích vakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sú vhodné v období horúcich a suchých letných dní.

Banská Bystrica 4. júla (TASR) - Hoci nové stromy a kry, ktoré v mestských častiach Banskej Bystrice vysadili Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES), mali zatiaľ dostatok vlahy zo zrážok, zamestnanci pristúpili k ich zavlažovaniu pomocou vakov. Sú vhodné v období horúcich a suchých letných dní, ktoré sa majú vrátiť už počas najbližšieho víkendu. TASR o tom vo štvrtok informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

"Dlhšie sme zvažovali, či začneme využívať zavlažovacie vaky, keďže samotní odborníci na údržbu drevín sú v tejto otázke rozdelení na dva názorové tábory. Časť tvrdí, že tento spôsob dodávania vlahy spôsobuje rôzne hnilobné procesy a plesne, čo novovysadeným drevinám neprospieva. Druhá skupina sa naopak prikláňa k názoru, že práve vlhké prostredie v okolí koreňov je pre dreviny vhodné a prospešné. Po rôznych odborných diskusiách sme sa rozhodli pristúpiť k nákupu zavlažovacích vakov. Postupne ich budeme osádzať i k ďalším novým zasadeným drevinám, pri ktorých budú podľa potreby ponechané pravdepodobne do tretieho roku od vysadenia," vysvetlil riaditeľ ZAaRES-u Ivan Šabo.

ZAaRES v súčasnosti využíva v teréne okolo sto takýchto vakov. Osadené sú pri drevinách po celom meste. Vidieť ich v okolí Mestského mládežníckeho štadióna Radvaň, v lokalite "kosodrevina" na sídlisku Sásová či na Bernolákovej ulici. Až osem hodín po naplnení dokážu pravidelne dodávať vodu ku koreňom stromov, dávkujú ju postupne. Navyše vaky stromy trochu pritienia a súčasne ich tak chránia pred prudkými slnečnými lúčmi a následným vysušením.

"Naša príspevková organizácia sa snaží hľadať optimálne riešenia na zavlažovanie nových drevín v mestskom prostredí počas zvyšujúcich sa denných teplôt. Novovysadené stromy a kríky potrebujú v období letných horúčav dostatočné množstvo pravidelnej vlahy, len tak sa zvýši pravdepodobnosť ich dobrého rastu a úspešného zakorenenia. ZAaRES sa príkladne a zodpovedne stará o našu zeleň," dodal primátor Ján Nosko.