Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Regióny

Ráž: Pri tragickej nehode vlaku a autobusu zrejme zlyhal ľudský faktor

Na snímke hasiči zasahujú na mieste nehody vlaku s autobusom vo štvrtok 27. júna 2024. Foto: TASR - KR PZ v Nitre

Išlo pravdepodobne o individuálne zlyhanie, ktoré spôsobilo, že na koľaji, ktorá bola v tom čase vylúčená, teda prevádzka na nej nemala byť možná, sa objavil vlak, uviedol Ráž.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 28. júna (TASR) - Tragickú dopravnú nehodu autobusu a medzinárodného vlaku pri Nových Zámkoch pravdepodobne spôsobilo individuálne zlyhanie ľudského faktora. Vlak podľa predbežných informácií išiel po koľaji, ktorá bola po predošlých výdatných dažďoch vylúčená z prevádzky. Okolnosti štvrtkovej (27. 6.) nehody sú aj naďalej predmetom vyšetrovania. Uviedli to v piatok na tlačovej konferencii minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) a generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Alexander Sako.

"Predbežné výsledky vyšetrovania ukazujú, že neprišlo k žiadnemu systémovému ani technickému zlyhaniu, to znamená, že všetko fungovalo, ako malo. Išlo pravdepodobne o individuálne zlyhanie ľudského faktora, ktoré spôsobilo, že na koľaji, ktorá bola v tom čase vylúčená, teda prevádzka na nej nemala byť možná, sa objavil vlak, ktorý tam nemal čo robiť," priblížil Ráž. Spresnil, že na koľaji bola vylúčená doprava pre odstraňovanie následkov po zaplavení, ktoré spôsobili stredajšie (26. 6.) intenzívne dažde.

Na snímke zľava generálny riaditeľ Železníc SR Alexander Sako a minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž (nominant Smer-SD) počas tlačovej konferencie k tragickej nehode vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch 28. júna 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Sako priblížil, že na železničnom priecestí pri Nových Zámkoch najprv pri spustených závorách prešiel osobný vlak smerom na Nové Zámky. "Následne sa na priecestí závory dvihli, do koľajiska najprv vošlo osobné auto a následne za ním autobus, ktorý sa v tej kritickej chvíli zrazil s medzinárodným rýchlikom Praha - Budapešť," priblížil pravdepodobné okolnosti tragickej nehody Sako s tým, že predbežne to vyzerá tak, že vlak išiel po koľaji, ktorá bola v tom čase uzavretá.

Obaja informovali, že okolnosti zrážky autobusu a vlaku vyšetruje polícia a tiež tímy z ministerstva dopravy, ŽSR a Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Tragická dopravná nehoda sa stala na chránenom železničnom priecestí na Dvorskej ceste v Nových Zámkoch vo štvrtok krátko po 17.00 h. Pri zrážke vlaku s autobusom zomrelo sedem ľudí, zranených bolo najmenej päť ľudí.