Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Prievidza plánuje zrekonštruovať základnú školu S. Chalupku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Samospráva dodávateľa prác hľadá prostredníctvom verejnej súťaže, náklady na zabezpečenie rekonštrukcie odhadla na viac ako 1,8 milióna eur.

Prievidza 11. septembra (TASR) - Zníženie energetickej náročnosti vybraných objektov prinesie rekonštrukcia Základnej školy (ZŠ) na Ulici S. Chalupku v Prievidzi. Samospráva dodávateľa prác hľadá prostredníctvom verejnej súťaže, náklady na zabezpečenie rekonštrukcie odhadla na viac ako 1,8 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Projekt pripravilo mesto s cieľom významným spôsobom obnoviť hlavnú budovu a priľahlú telocvičňu školy tak, aby spĺňala parametre energeticky efektívnej budovy, a realizovať čiastočnú debarierizáciu priestorov s cieľom zlepšovania energetickej hospodárnosti a obnovy verejných budov.

"Predmetom zákazky je realizácia obnovy ZŠ podľa projektovej dokumentácie, výkazu výmer a právoplatného stavebného povolenia. Obnova sa dotkne budovy školy vrátane telocvične a dielne a bude sa realizovať za jej plnej prevádzky," priblížila vedúca odboru stavebného poriadku, výstavby a životného prostredia mestského úradu Andrea Nikmonová.

Rekonštrukcia bude spočívať najmä v zateplení obvodových stien vrátane ríms, sgrafít, zateplení strešného plášťa, z výmeny okenných a dverných výplní, výmeny klampiarskych prvkov, v lokálnych opravách poškodených častí krovu, zhotovení novej krytiny so zateplením nad spojovacou chodbou, bočnými vstupmi, hlavným vstupom a terasou, dielňami. "Súčasťou prác bude i oprava existujúcich komínových telies, debarierizácia vstupu do objektu a jedného zo sociálnych zariadení, rekonštrukcia elektrickej prípojky nízkeho napätia, elektroinštalácie a bleskozvodu, vyregulovanie systému ústredného kúrenia," doplnila Krajčiová.

Náklady na rekonštrukciu samospráva odhadla na 1.842.523,26 eura bez dane z pridanej hodnoty, ako kritérium pre výber víťaza verejnej súťaže určila najnižšiu ponúknutú sumu.

Na obnovu ZŠ získalo mesto nenávratný finančný príspevok vo výške 2.113.536,51 eura. Celkové investičné náklady sú vyčíslené na 2.245.827,90 eura. "Realizáciou projektu sa výrazne znížia náklady samosprávy na prevádzku a zvýši sa kvalita prostredia pre výučbu v ZŠ," skonštatovala hovorkyňa mesta.