Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Regióny

Primátor Košíc odmietol podpísať obe uznesenia o dopravnom podniku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Prvé uznesenie sa týka navrhovaných zmien v Predstavenstve Dopravného podniku mesta Košice.

Košice 4. novembra (TASR) – Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček nepodpísal dve októbrové uznesenia mestských poslancov, ktoré sa týkali Dopravného podniku mesta Košice (DPMK). Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke. Generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák považuje odôvodnenie primátora za subjektívne a hrubo skresľujúce skutočný stav veci.

Prvé uznesenie sa týka navrhovaných zmien v Predstavenstve DPMK. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) sa zhodlo, aby riaditeľa magistrátu Marcela Čopa vo funkcii predsedu predstavenstva vystriedal Padyšák. Namiesto neho mal byť novým členom predstavenstva riaditeľ riadenia dopravy DPMK Roman Danko. Personálne zmeny podľa primátora nie sú pre mesto Košice ako stopercentného akcionára akceptovateľné. „Hľadal som riešenie s poslancami, ale uznesenie, ktoré prijali, záujmy mesta Košice, žiaľ, neodzrkadľuje. Zároveň polícia v súčasnosti preveruje trestné oznámenie pre machinácie pri verejnom obstarávaní v DPMK,“ uviedol. Dodal, že pokiaľ nebude orgánmi činnými v trestnom konaní potvrdené, že vedenie DPMK postupovalo v súlade s platnou legislatívou, nemôže toto uznesenie podpísať.

"Pán primátor opätovne využil, respektíve možno aj zneužil svoje sistačné právo," uviedol v reakcii pre TASR Padyšák, podľa ktorého je primátorovo zdôvodnenie nepodpísania uznesenia založené na jeho nepravdivých domnienkach. "Predpokladám, že sa len mýli a nie je za tým žiaden bočný úmysel," povedal. Zároveň vyhlásil, že v súčasnosti nie je žiaden člen výkonného vedenia vrátane členov predstavenstva trestne stíhaný vo veci "machinácií verejného obstarávania". Vyhlásil tiež, že nemá vedomosť o tom, že Generálna prokuratúra SR preveruje postup výkonného vedenia DPMK vo vzťahu k realizovanému verejnému obstarávaniu v súlade s platnou legislatívou.

Polaček nepodpísal ani ďalšie uznesenie, ktorým poslanci v rámci piatej zmeny programového rozpočtu mesta odsúhlasili zníženie kapitálových výdavkov pre DPMK. Namiesto pôvodných 900.000 eur predstavovalo schválené zníženie sumu 790.424 eur. Podľa magistrátu by bol zdrojom krytia zvyšku prebytok rozpočtu. Ten je tvorený z miestneho poplatku za rozvoj. „Tento poplatok je podľa zákona účelovo viazaný na kapitálové výdavky najmä do oblasti občianskej infraštruktúry, čo v prípade DPMK nie je možné. Na základe toho sa použitie prebytku rozpočtu pozostávajúceho z poplatku za rozvoj na investície v DPMK javí ako nezákonné,“ zdôvodnil primátor.

MsZ a primátor majú v súvislosti s vedením DPMK dlhodobo rozdielne názory. Poslanci mali hlasovať aj o prelomení veta. Napokon v októbri odobrili iný návrh, ktorý predseda dozornej rady DPMK a poslanec Jozef Filipko označil za kompromis.

Aj uvedenými pozastavenými uzneseniami sa majú poslanci zaoberať 16. novembra, nakedy primátor zvolal neplánované rokovanie MsZ.