Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Prístrešky MHD v Poprade ostávajú zatvorené, strešné sklá vymenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mesto v stredu (26. 6.) získalo výsledok expertízy od certifikovaného znalca, ktorú si dal vypracovať prevádzkovateľ prístreškov spoločnosť euroAWK.

Poprad 27. júna (TASR) - Prístrešky Mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Poprade ostávajú zatvorené, strešné sklá na nich vymenia. Informovala o tom radnica na sociálnej sieti. Opatrenie súvisí s incidentom, keď roztrieštené sklo na zastávke pri dome kultúry poranilo cestujúcu, ktorá čakala na autobus.

Mesto v stredu (26. 6.) získalo výsledok expertízy od certifikovaného znalca, ktorú si dal vypracovať prevádzkovateľ prístreškov spoločnosť euroAWK. Poslali na ňu tri strešné sklá z rôznych, náhodne vybraných zastávok, vrátane dotknutého prístrešku pri dome kultúry.

Samospráva uviedla, že na základe oficiálnych výsledkov odborného posudku je zrejmé, že dodávateľ z hľadiska vhodnosti použitého skla v rámci prístreškov neposkytol spoločnosti všetky dôležité informácie súvisiace s typom bežne ním dodávaných skiel. "Ide vôbec o prvý prípad, keď sme boli takýmto spôsobom uvedení do omylu. Vzhľadom na renomé dodávateľa a jeho dodávky obdobných prístreškov aj na trhy EÚ sme nemali dôvod spochybňovať ním vyrobené a dodané prístrešky. Uvedomujeme si vážnosť situácie. S dodávateľom sme už spustili rokovania o čo najrýchlejšom riešení, a to vo forme výmeny skiel za také, ktoré spĺňajú všetky parametre. Vzniknutá situácia nás mrzí," skonštatovala riaditeľka technického oddelenia euroAWK Martina Majerová.

Všetky strešné sklá sa teda budú vymieňať, a preto autobusové prístrešky musia zostať naďalej pre cestujúcu verejnosť uzatvorené. "Reagovali sme veľmi rýchlo. Bezprostredne po incidente sme naštartovali všetky procesy súvisiace s identifikáciou príčin roztrieštenia skla, uzatvorenia prístreškov z dôvodu bezpečnosti občanov a nápravy súčasného stavu," ubezpečil primátor Popradu Anton Danko, ktorý zároveň odmietol tvrdenia niektorých médií, že mesto začalo konať až na ich podnet. Výmena skiel na 67 prístreškoch bude podľa neho nejaký čas trvať. "Dovtedy ich nemôžeme sprístupniť. Ide o bezpečnosť občanov," uzavrel Danko.