Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Projekt bývalého gymnázia na Sekieri vo Zvolene má stavebné povolenie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Z budovy plánuje BBSK urobiť centrum sídliska s využitím pre sociálne služby, vzdelávanie i občiansku vybavenosť.

Zvolen 28. apríla (TASR) - Projekt obnovy zničenej a nevyužívanej budovy bývalého Gymnázia Mateja Bela na sídlisku Sekier vo Zvolene pokračuje. V súčasnosti už má právoplatné stavebné povolenie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková s tým, že končia s uzatváraním zmlúv s budúcimi nájomcami priestorov.

Dodala, že nedávno ukončili nevyhnutný výrub drevín. "Uskutočnili ho na základe rozhodnutia mesta Zvolen o povolení výrubu drevín," objasnila. Začala sa aj potrebná rekonštrukcia trafostanice a projektanti dokončujú dokumentáciu pre uskutočnenie stavby. "Nasledovať bude nastavenie financovania a verejné obstarávanie na generálneho zhotoviteľa stavby," zhrnula.

Z budovy plánuje BBSK urobiť centrum sídliska s využitím pre sociálne služby, vzdelávanie i občiansku vybavenosť. Premena budovy bude z písmena H na číslicu 8. Zmeny čakajú tiež jej funkčné využitie. Víťaz verejnej architektonickej súťaže návrhov, ktorú vyhlásil BBSK, je známy od augusta 2020 a stal sa ním bratislavský ateliér. "Práve ich návrh najviac zaujal nezávislú odbornú porotu z Česka a Slovenska, zloženú z autorizovaných architektov a zástupcov miestnej aj regionálnej samosprávy," doplnila hovorkyňa. Víťazný návrh podľa BBSK najlepšie naplnil lokalitný program, rovnako zaujal svojím jasným dispozičným riešením.

Celá obnova budovy a areálu bola odhadovaná na viac ako štyri milióny eur, ukončila Štepáneková.