Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Regióny

Projekt Plus Change využije Nitra pri príprave nového územného plánu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cieľom projektu je moderné a udržateľné mesto, informovala radnica.

Nitra 1. júla (TASR) - Mesto Nitra pripravuje nový územný plán mesta. Pri jeho tvorbe plánuje využiť aj výstupy projektu Plus Change, na ktorom spolupracuje s Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre. Cieľom projektu je moderné a udržateľné mesto, informovala radnica.

Počas posledného pracovného mítingu sa riešitelia projektu venovali hlavným územným zmenám v Nitre po roku 1950. Mesto sa za ten čas postupne rozrástlo a zmenila sa aj jeho vnútorná štruktúra. Ubudla takmer tretina poľnohospodárskej pôdy a výrazne sa zmenil aj charakter priľahlého územia Zobora. "To všetko má za následok zvýšenú zraniteľnosť územia na zmenu klímy, ohrozenie biodiverzity aj rozdielnu kvalitu života v jednotlivých mestských častiach," skonštatovala radnica.

Súčasťou projektu je 12 prípadových štúdií v 11 krajinách Európy. V Nitre boli za modelové územie vybrané Párovské lúky vrátane zóny Mlynárce I., Šindolka a nadväzujúcej časti priemyselného parku. Práve tu má vzniknúť nová moderná a udržateľná mestská štvrť pre 20.000 až 30.000 obyvateľov. Na mítingu boli preto načrtnuté tri možné vízie budúcnosti pre toto územie.

Posledný územný plán mesta Nitra pochádza z roku 2003, naposledy sa aktualizoval pred šiestimi rokmi. Mesto je v súčasnosti na začiatku procesu tvorby nového územného plánu. V súčasnosti prebieha urbanistická súťaž, ktorej cieľom je formou súťažného dialógu získať návrh konceptu rozvoja a vízie pre mesto Nitra, ktorý sa stane hlavným východiskovým podkladom pre nový územný plán. Autor víťazného návrhu sa stane partnerom a konzultantom pre spracovateľa územného plánu.