Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Regióny

Prvé leto hodnotí Litterra pozitívne, múzeum navštívilo vyše 5000 ľudí

Na snímke kultúrno-vzdelávacia inštitúcia Litterra v Revúcej, ktorá vznikla rekonštrukciou národnej kultúrnej pamiatky 18. októbra 2024. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Litterru, ktorej súčasťou je interaktívne múzeum, otvorili v priestoroch niekdajšieho Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej 21. júna.

Revúca 26. októbra (TASR) - Novozriadená kultúrno-vzdelávacia inštitúcia Litterra v Revúcej hodnotí svoju prvú letnú sezónu pozitívne. Interaktívne múzeum zamerané na literatúru, vesmír či rozprávkové príbehy z regiónu Gemer navštívilo od jeho otvorenia koncom júna vyše 5000 ľudí. Po skončení sa letnej sezóny sa chce inštitúcia zamerať najmä na školské skupiny. Pre TASR to uviedol riaditeľ Litterry Jozef Balužinský.

Litterru, ktorej súčasťou je interaktívne múzeum, otvorili v priestoroch niekdajšieho Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej 21. júna. Predchádzala tomu takmer dva roky trvajúca rekonštrukcia objektu, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. "Boli sme plní očakávaní a aj pod dosť veľkým tlakom. Chceli sme to stihnúť pred letom, čo sa nám aj podarilo. Dodržali sme termíny aj pri stavbe, aj pri plánovanom otvorení," skonštatoval Balužinský.

Prvú letnú turistickú sezónu hodnotí Litterra pozitívne. Múzeum prvé mesiace fungovania využilo aj na akúsi overovaciu fázu a zbieralo reakcie verejnosti na jednotlivé expozície, priestory či obsah múzea. "Za ten čas tu bolo okolo 5000 platiacich ľudí, ale mali sme aj aktivity, kde sme nevyberali vstupné. To, že sme sa narodili rovno do sezóny, nám trochu ubralo šancu pripravovať ľudí na to, že sme tu. Ale napriek tomu sa nám podarilo veľmi solídne číslo za veľmi krátky čas," priblížil Balužinský.

Na snímke interaktívne expozície Litterry v Revúcej 18. októbra 2024.
Foto: TASR - Lukáš Mužla


Podľa riaditeľa Litterry má inštitúcia ambíciu čísla návštevnosti do budúcna znásobovať. Múzeum počas leta navštevovali ľudia z celého Slovenska, podiel miestnych tvoril približne 20 percent návštevnosti. Cieľom je, aby sa ľudia do Revúcej vracali i opakovane. "Nie sme inštitúcia, ktorá by si zakladala na tom, že stačí k nám prísť raz. Toto nie je náš cieľ. Je to kreatívny priestor, ktorý svojou podstatou vytvára alternatívy, ktoré sa priebežne menia," vysvetlil riaditeľ s tým, že človek, ktorý Litterru navštívi viackrát, by mal vždy odísť s iným zážitkom.

Litterra je koncipovaná ako vzdelávacia a interaktívna inštitúcia s expozíciami zameranými na písmo, literatúru, príbehy, kozmonautiku či iné prírodné vedy. Jej dôležitou súčasťou je aj revúcky rodák a spisovateľ Gustáv Reuss a jeho dielo Hviezdoveda z roku 1856, v ktorom opisuje cestu balónom na mesiac. Reussovi patrí celé podkrovie bývalého gymnázia.

Na snímke interaktívne expozície Litterry v Revúcej 18. októbra 2024.
Foto: TASR - Lukáš Mužla


Mimo letnej turistickej sezóny sa chce inštitúcia zamerať na spoluprácu so školami. V Litterre preto pôsobí aj múzejná pedagogička, pre žiakov vytvárajú rôzne programy a tematické hodiny. V aktuálnom období, keď si pripomína napríklad výročie úmrtia Pavla Dobšisnského, sa so žiakmi venovali vydávaniu, zberu, tvorbe či vývoju rozprávok, tematické bloky sa však môžu týkať aj iných oblastí literatúry, astronómie či geografie.

"Máme niekoľko škôl týždenne a sme mimo sezóny školských výletov. Väčšina škôl reaguje na múzeá v poslednom mesiaci školského roka, my sa snažíme, aby to bolo inak. Máme obsah, ktorý sa prelína s osnovami škôl na rôznych stupňoch, od materských, cez základné až po stredné školy. Naša obsahová stránka je spracovaná tak, že je jednoduchšia, zábavnejšia a prijateľnejšie vnímateľná pre žiakov," skonštatoval Balužinský.