Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Regióny

Prví turisti by mohli do magnezitovej bane v Jelšave sfárať na jeseň

Na snímke z 12. augusta 2024 podzemné priestory v magnezitovej bani v Jelšave, ktoré plánuje podnik sprístupniť verejnosti. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Magnezitové závody v Jelšave chcú pre návštevníkov sprístupniť časť priestorov, kde sa v súčasnosti neťaží, samotná baňa je však stále aktívna.

Jelšava 31. augusta (TASR) - Slovenské magnezitové závody (SMZ) v Jelšave v okrese Revúca chcú sprístupniť časť podzemných priestorov pre verejnosť. Prví turisti by do stále aktívnej bane mohli sfárať už túto jeseň. Uviedol to generálny riaditeľ podniku Roman Gažúr.

"Naším cieľom je ukázať náročnosť baníckeho povolania verejnosti. Baníci sú ľudia skromní a neradi hovoria o ťažkej práci, ktorú tu vykonávajú. Je to dôležitá práca a každý pokrok sa začínal ťažbou nejakej nerastnej suroviny," uviedol Gažúr s tým, že autorom myšlienky sprístupniť baňu verejnosti bol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter. Podnik v súčasnosti čaká na posledné povolenia, prvých turistov by chceli privítať na jeseň.

Magnezitové závody v Jelšave chcú pre návštevníkov sprístupniť časť priestorov, kde sa v súčasnosti neťaží, samotná baňa je však stále aktívna. Zážitok turistov by sa začal približne 2,5 kilometra dlhou cestou do podzemia. "Návštevníci vojdú do masívu, nad nimi bude 200 metrov horniny, pod nimi bude navozený materiál. Zažijú tu premietanie podzemného kina, možno nejakú hudbu, rôzne spôsoby dopravy, uvidia reálnu banskú techniku a niečo z baníckych tradícií," priblížil Gažúr.

SMZ v Jelšave fungujú vyše 100 rokov, podnik patrí k najväčším svetovým producentom mŕtvo-pálenej magnézie. Podnik surovinu získava hlbinnou ťažbou na vlastnom ložisku Dubravský masív pri meste Jelšava. "Máme zásoby na ďalších 200 rokov, produkcia ide najmä pre oceliarenský a cementárenský priemysel a priemysel výroby žiaruvzdorných materiálov," doplnil Gažúr. Spoločnosť je najväčším zamestnávateľom v regióne, v súčasnosti tu pracuje takmer 700 ľudí.