Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Regióny

Prvý bibliomat v Žilinskom kraji má Kysucká knižnica v Čadci

Na snímke priestory knižnice. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Ten umožňuje čitateľom vypožičať si knihy aj v čase, keď je knižnica zatvorená alebo v obmedzenej prevádzke.

Čadca 11. septembra (TASR) - Kysucká knižnica v Čadci je prvou knižnicou v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK), ktorá svojim registrovaným čitateľom ponúka možnosť vyzdvihnúť si knihy v bibliomate. Ten umožňuje čitateľom vypožičať si knihy aj v čase, keď je knižnica zatvorená alebo v obmedzenej prevádzke. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Čitatelia si môžu knihy objednať kedykoľvek v online katalógu s výberom možnosti vyzdvihnutia prostredníctvom bibliomatu. "Bibliomat disponuje 32 schránkami a úložná doba objednávky je 72 hodín. Výpožičná doba je 30 dní s možnosťou predĺženia, čitateľ si môže objednať maximálne 10 titulov. Knižnica disponuje aj biblioboxom, do ktorého je možné knihy vrátiť kedykoľvek i mimo času otváracích hodín knižnice," priblížila Lacová. Zriadenie bibliomatu podľa nej stálo 20.760 eur a financované bolo prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu.

V knižnici, ktorá má vyše 6000 registrovaných čitateľov, bola v uplynulých mesiacoch redizajnovaná a modernizovaná aj artotéka. Tá je súčasťou oddelenia knižnično-informačných a kultúrno-vzdelávacích činností. "Sme radi, že vďaka finančnej podpore z Fondu na podporu umenia vo výške 16.220 eur a spolufinancovaniu nášho zriaďovateľa sme mohli vytvoriť moderný priestor, ktorý bude slúžiť pre účely zapožičania umenovednej literatúry, notového materiálu či vypočutia gramoplatní, ale realizovať sa tu budú aj klubové stretnutia a workshopy," uviedla riaditeľka knižnice Katarína Borisová.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová pripomenula, že Kysucká knižnica v Čadci oslavuje v tomto roku storočnicu a realizáciu oboch projektov možno považovať za darček pre čitateľov i zamestnancov k tomuto jubileu. "Verím, že bibliomat, modernizovaná artotéka, ale napríklad aj letná čitáreň, ktorá je podľa mňa rovnako veľkým prínosom tejto knižnice, budú naplno využívané, priestory nikdy nezostanú prázdne a budú miestom stretávania sa miestnej umeleckej obce a fanúšikov literatúry, umenia a kultúry," dodala Jurinová.