Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Regióny

Prešovský kraj sa v projekte zameria na prevenciu bleskových povodní

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Doba realizácie projektu sú tri roky s predpokladaným ukončením v auguste 2026.

Prešov 27. septembra (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) vstúpil do medzinárodného projektu zameraného na predpovedanie a prevenciu bleskových povodní. Mal by priniesť návrh integrovaného riešenia opakujúcich sa povodňových stavov. Ide o projektový zámer, ktorý sa realizuje na Slovensku aj v európskych krajinách, pričom jeho alokácia pre PSK je vo výške viac ako 346.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Kraj tým podľa jej slov reaguje na opakujúce sa povodňové stavy na svojom území, ktoré sú výsledkom pretrvávajúcich nedostatkov v predpovedaní povodňových rizík. Projektom LIFE22-CCA-SK-FLOPRES (Flopres) chce pomôcť rizikovým oblastiam a ich obyvateľom vystaveným prívalovým povodniam. Realizuje sa v rámci grantového programu LIFE, ktorý je nástrojom Európskej únie na financovanie opatrení v oblasti životného prostredia a klímy.

"Naším zámerom je posilniť odolnosť obcí voči prírodným katastrofám, ako sú povodne a prívalové dažde, ktoré sužujú aj naše obce a mestá. V tomto projekte zohrá preto určite kľúčovú úlohu nielen spolupráca s našimi partnermi a odborníkmi, ale tiež súčinnosť s miestnymi, štátnymi a súkromnými subjektmi. V neposlednom rade bude dôležité aj zvyšovanie povedomia širokej verejnosti o šetrnom prístupe k prírode," povedal predseda PSK Milan Majerský, ktorý kandiduje v septembrových parlamentných voľbách.

Flopres bude postavený na monitorovaní údajov prostredníctvom senzorov osadených v rizikových oblastiach PSK. Získané dáta sa následne spracujú a využijú pri prevencii a predpovedaní bleskových povodní. Jeho finálnym výstupom má byť následne inovatívne integrované riešenie na podporu modelovania záplav a predpovedania včasného varovania pred povodňovými stavmi.

Doba realizácie projektu sú tri roky s predpokladaným ukončením v auguste 2026. Hlavným koordinátorom projektu je súkromná spoločnosť z Banskej Štiavnice. Partnermi na slovenskej strane sú okrem Prešovského samosprávneho kraja aj súkromná spoločnosť z Bratislavy a na poľskej súkromná spoločnosť z Varšavy a Malopoľská agentúra regionálneho rozvoja SA z Krakova. Medzi pozorovateľov projektu sa zaradili Malopoľský región, mestá Košice a Prešov a Inovačné centrum Košického kraja.