Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Regióny

Publikácia múzea v Rimavskej Sobote opisuje hrnčiarstvo v Šiveticiach

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Publikácia obsahuje i dialektologický slovník hrnčiarskeho remesla Šivetíc a vyše 200 fotografií najcharakteristickejších druhov hrnčiarskych výrobkov.

Rimavská Sobota 13. februára (TASR) – Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote vydalo knižnú publikáciu, ktorá približuje históriu hrnčiarstva vo východnej časti historickej stolice Gemer-Malohont. Autorkou knihy Hrnčiarstvo v Šiveticiach je etnologička a riaditeľka GMM Oľga Bodorová.

Vedecko-populárna publikácia sa na takmer 250 stranách venuje histórii hrnčiarstva v širšom regióne Gemer-Malohont. Samostatná časť knihy je venovaná nezvyčajnému pomenovaniu jednotlivých druhov kuchynského riadu a doposiaľ nepublikovaným spôsobom jeho predaja. Osobitná kapitola približuje výstavu šivetickej keramiky v roku 1934, ktorá mala celorepublikový charakter a medzinárodnú účasť.

Autorka knihy sa výskumu šivetickej a gemersko-malohontskej hrnčiny venuje už od roku 1973. "Sledovať postupný zánik hrnčiarstva v Šiveticiach bolo bolestivé, keďže posledná elektrická pec keramikára Františka Szarku sa rozžeravila v roku 2016. Dnes sa už v obci nikto nevenuje hrnčiarstvu," uviedla Bodorová.

Publikácia obsahuje i dialektologický slovník hrnčiarskeho remesla Šivetíc a vyše 200 fotografií najcharakteristickejších druhov hrnčiarskych výrobkov. Zemepisne sa orientuje na celý gemersko-malohontský región so zameraním na lokality, kde sa hrnčiarstvo ešte v 19. storočí vynímalo nad všetky druhy tradičných remesiel.

"Remeslo vykresľujem na pozadí nedávnej minulosti, keď hrnčiarske produkty so značkou gemersko-malohontská hrnčina boli nenahraditeľným sortimentom v širokom kontexte juhovýchodnej Európy. V súčasnosti je v regióne tento druh výroby prakticky na zániku," poznamenala Bodorová.

Knihu Hrnčiarstvo v Šiveticiach z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Publikácia je dostupná v pokladnici GMM.