Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Regióny

Rekonštrukcia dvoch mostov na Ceste slobody sa blíži do finále

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na 44-ročnom moste pred Tatranskou Poliankou aktuálne prebiehajú práce na debnení, vyväzujú sa výstuže a betónujú rímsy mosta, sanuje sa tiež nosná konštrukcia.

Vysoké Tatry 25. septembra (TASR) - Rekonštrukcia dvoch mostných objektov na ceste II/537 vo Vysokých Tatrách sa blíži do finále. Informovala o tom Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) s tým, že ide o most cez potok Suchá voda a Tatranskú elektrickú železnicu (TEŽ) za osadou Vyšné Hágy a premostenie cez Velický potok a TEŽ pred Tatranskou Poliankou na Ceste slobody. Aktuálna vecná prestavanosť stavby je 95 percent.

"Na 38-ročnom moste za osadou Vyšné Hágy, ktorého dĺžka predstavuje viac ako 126 metrov, sa za posledné obdobie zrealizovali práce na prechodovej oblasti mosta, ako aj jeho izolácia. V týchto dňoch sa zhotoviteľ sústreďuje na montáž zábradlia, bezpečnostných zvodidiel a aplikovaní zjednocujúceho náteru nosnej konštrukcie. Neskôr má v pláne položiť asfaltové vrstvy a zrealizovať vodorovné dopravné značenie," uviedli krajskí cestári.

Na 44-ročnom moste pred Tatranskou Poliankou aktuálne prebiehajú práce na debnení, vyväzujú sa výstuže a betónujú rímsy mosta, sanuje sa tiež nosná konštrukcia. V najbližšom období zhotoviteľ začne s izoláciou mosta a mostovky, montážou bezpečnostného zábradlia, zhotovenia drenážnych kanálikov odvodnenia na hydroizolácii nosnej konštrukcie a betonáže drieku záverného múrika. V poslednej fáze dôjde k položeniu asfaltových vrstiev a realizácii vodorovného dopravného značenia.

"Stavebné práce na oboch mostoch by mali byť ukončené začiatkom decembra tohto roka. Táto investičná akcia SÚC PSK, ktorej celkové náklady predstavujú približne 8,4 milióna eur, je financovaná v II. fáze cez Operačný program Slovensko a Prešovský samosprávny kraj. Dva mosty, 14 oporných múrov a 11 priepustov bolo zrekonštruovaných ešte v roku 2023 s podporou programu IROP," uzatvára SÚC PSK.