Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Regióny

Rekonštrukcia železničnej cesty v Hronskom Beňadiku pokračuje

Na snímke rekonštrukcia dopravnej cesty v úseku Hronský Beňadik – Nová Baňa, ktorú v máji započali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Foto: TASR/Jana Vodnáková

Ukončené by mali byť v júni budúceho roka.

Hronský Beňadik 20. októbra (TASR) - Pri rekonštrukcii dopravnej cesty v úseku Hronský Beňadik - Nová Baňa, ktorú v máji začali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), bolo doposiaľ preinvestovaných 1,9 milióna eur. Hovorkyňa spoločnosti Vladimíra Bahýlová pre TASR uviedla, že práce sú realizované v zmysle predloženého harmonogramu prác zhotoviteľom stavby, ktorým je spoločnosť Strabag. Ukončené by mali byť v júni budúceho roka.

Dopravnú cestu rekonštruujú podľa hovorkyne pre jej prevádzkové opotrebovanie a s ním spojené dlhodobé prevádzkové obmedzenia. "Hlavným cieľom je dosiahnuť normové parametre železničnej infraštruktúry, a tým zaistiť dlhodobo bezpečnosť a plynulosť železničnej prevádzky v danom úseku, čo prispeje k zvýšeniu kultúry a komfortu cestovania, ako aj zvýšeniu bezpečnosti cestujúcich," podotkla Bahýlová.

Dodala, že rekonštrukciou železničného spodku a zvršku v danom úseku sa zvýši únosnosť podvalového podložia, čo spolu s vybudovaním účinného odvodnenia prispeje k odstráneniu častých obmedzení traťovej rýchlosti. Optimalizáciou smerového vedenia a parametrov oblúkov trate dôjde k zvýšeniu traťovej rýchlosti a skráteniu jazdných časov v danom úseku o približne jednu minútu.

Novú podobu dostanú nástupištia v Železničnej stanici (ŽST) Hronský Beňadik a zastávke Tekovská Breznica, upravia prístupy k nim a zrekonštruujú osvetlenie. Zároveň zrekonštruujú železničné priecestia tak, aby podľa Bahýlovej spĺňali predpísané parametre pre daný druh križujúcej komunikácie.

Bahýlová uviedla, že doteraz boli ukončené práce na odstraňovaní porastu a krovín v celom úseku rekonštrukcie, bol tiež odstránený železničný zvršok v úseku ŽST Hronský Beňadik po zastávku Tekovská Breznica a v ŽST Hronský Beňadik. "V týchto úsekoch prebiehajú práce na príprave železničného spodku. V súčasnosti začínajú práce na odstraňovaní železničného zvršku v úseku zastávka Tekovská Breznica - ŽST Nová Baňa," priblížila hovorkyňa.

V celom rekonštruovanom úseku tiež odstránili staré základy podpier a brán trakčného vedenia, vybudovali nové základy a prebieha osadzovanie nových brán a podpier trakčného vedenia. Taktiež začali s rekonštrukciou zárubného múru, odstránili pôvodný železničný most v kilometri 19,171 a v súčasnosti prebiehajú práce na spodnej stavbe mosta. "Popri týchto prácach súčasne prebiehajú práce na demontáži vonkajších prvkov zabezpečovacieho zariadenia, výkop ryhy pre priekopové žľaby, výkopové práce pre prekládku optických káblov," vymenovala Bahýlová.