Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Relikviár blahoslaveného J. Havlíka uložili do kostola v Ružinove

Snímka z blahorečenia Jána Havlíka pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v meste Šaštín-Stráže. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ostatky Jána Havlíka sú uložené v relikviári v tvare vybrúseného bronzového diamantu.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Relikviár s ostatkami nového blahoslaveného Jána Havlíka uložili počas nedeľnej svätej omše do bočnej kaplnky v Kostole svätého Vincenta de Paul v bratislavskom Ružinove. TASR o tom informoval komunikačný tím slávnosti blahorečenia.

"Relikviár nám pripomína, že relikvie pochádzajú z tela, ktoré bilo z Božej vôle. Žil z Božej vôle aj v ťažkých podmienkach väzenia," uviedol bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

Ostatky Jána Havlíka sú uložené v relikviári v tvare vybrúseného bronzového diamantu. Jeho príprava, od prvého návrhu až po výslednú podobu, trvala viac ako tri mesiace. Na jeho príprave sa podieľali Andrej Botek a Marián Králik, ktorí spolupracovali už aj na relikviári blahoslaveného Titusa Zemana.

Rodák z Duboviec v okrese Skalica Ján Havlík zomrel 27. decembra 1965 na následky psychickej a fyzickej tyranie vo väzení. Odpykal si 11 rokov väzenia za vlastizradu a misijnú službu medzi spoluväzňami. Slávnostný úkon blahorečenia sa uskutočnil v sobotu (31. 8.) pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach (okres Senica). Pápež František schválil vlani v decembri dekrét o mučeníctve Jána Havlíka na základe výsledkov diecéznej a rímskej fázy procesu blahorečenia.