Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Revúca vyhlásila zbierku pre povodňou zasiahnuté mesto Litovel

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mesto Litovel v Olomouckom kraji zasiahla počas víkendu záplavová vlna.

Revúca 20. septembra (TASR) - Mesto Revúca vyhlásilo dobrovoľnú finančnú zbierku na pomoc českému partnerskému mestu Litovel, ktoré v uplynulých dňoch zasiahla povodeň. Poslanci mesta o tom rozhodli na štvrtkovom (19. 9.) mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ). Pre TASR to potvrdila Patrícia Šefranová z kancelárie primátora.

Mesto Litovel v Olomouckom kraji zasiahla počas víkendu záplavová vlna, ktorá podľa revúckej samosprávy spôsobila výrazné škody na infraštruktúre, majetku obyvateľov a viedla k úplnému uzavretiu mesta. České mesto sa podľa radnice ocitlo v situácii, kedy je potrebná pomoc na riešenie vzniknutých škôd a na zabezpečenie základných životných potrieb jeho obyvateľov.

"Podľa informácií od vedenia mesta Litovel záplava zasiahla príbytky občanov, školy, zdravotnícke zariadenia a obchodné prevádzky, čo komplikuje každodenný život občanov a momentálne výrazne zvyšuje nároky na materiálnu pomoc," uviedla revúcka samospráva v dôvodovej správe predloženej na zasadnutie MsZ.

V rámci vyjadrenia solidarity a podpory mestu Litovel vyhlásili revúcki poslanci dobrovoľnú finančnú zbierku, ktorá bude realizovaná prostredníctvom transparentného účtu. "Finančné prostriedky získané v rámci zbierky budú použité prioritne na obnovu poškodenej infraštruktúry, nákup nevyhnutných potrieb pre obyvateľov a pomoc pri zlepšení životných podmienok v postihnutých oblastiach," priblížila samospráva s tým, že s mestom Litovel udržiava partnerské vzťahy už 57 rokov.