Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Regióny

Riaditeľkou Novohradského múzea v Lučenci sa stala M. Škodová

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Dočasne poverená riadením inštitúcie bola od konca vlaňajšieho roka, keď vo funkcii po 24 rokoch skončila dlhoročná riaditeľka múzea Iveta Kaczarová.

Lučenec 7. júna (TASR) - Novou riaditeľkou Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci sa stala Michaela Škodová. V inštitúcii pôsobí od roku 2010, funkciu vo vedení múzea bude zastávať päť rokov. TASR o tom za NMG informovala Diana Lajzová.

Škodová sa stala oficiálnou riaditeľkou NMG na začiatku júna. Dočasne poverená riadením inštitúcie bola od konca vlaňajšieho roka, keď vo funkcii po 24 rokoch skončila dlhoročná riaditeľka múzea Iveta Kaczarová. Výberové konanie na pozíciu vedenia NMG vyhlásil Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom múzea, koncom januára.

"Škodová vyštudovala odbor etnológia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 2010 pôsobila v NMG ako etnologička a kurátorka a od roku 2023 zastáva funkciu tajomníčky Zväzu múzeí na Slovensku," priblížila Lajzová.

NMG v Lučenci v súčasnosti vo svojich zbierkach eviduje viac ako 30.000 kusov zbierkových predmetov. Inštitúcia sídli v meštianskom dome v centre Lučenca z 19. storočia a špecializuje sa najmä na dejiny Novohradu a remeselnú tradíciu regiónu.