Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

Rodinné Hronsekanie ozvláštnia stredoveké stany v záhrade kaštieľa

Vodný hrad v obci Hronsek, archívna snímka Foto: TASR - Ján Krošlák

Pre ešte väčší zážitok môžu návštevníci využiť príležitosť prenocovať v priestranných stredovekých stanoch.

Hronsek 13. júla (TASR) - Celodenné rodinné podujatie Hronsekanie, ktoré sa každoročne koná v obci Hronsek pri Banskej Bystrici, prichádza v sobotu v novom šate. Na návštevníkov čakajú kráľovské renesančné tance, dobový tábor, francúzsky šerm, strašidelná nočná prehliadka a na deti aj pasovanie za mušketierov. Autentický zážitok im ponúknu stredoveké stany v záhrade kaštieľa. TASR o tom informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko.

"Novinkou je možnosť využiť kyvadlovú dopravu turistickým vláčikom Neusohl Express z Námestia SNP v Banskej Bystrici priamo pred brány záhrady Soosovsko-Géczyovského barokového kaštieľa. Vláčik bude premávať v čase o 11.00 a 16.00 h," uviedla manažérka OOCR Anna Taranová.

Pre ešte väčší zážitok môžu návštevníci využiť príležitosť prenocovať v priestranných stredovekých stanoch. Nevšedný zážitok ich prenesie o pár storočí nazad, jesť budú starobylým príborom a piť z vikingského rohu. Rovnako si vyskúšajú, ako dobre by dokázali uloviť divú zver a naučia sa zapáliť oheň kresadlom.

"V štartovacej sezóne v roku 2022 boli stredoveké stany k dispozícii pri Vodnom hrade v Hronseku a počas podujatia Kráľovská svadba na Pustom hrade. O rok neskôr mali návštevníci možnosť stráviť zážitkovú noc priamo v blízkosti vinohradov obce Sebechleby - Stará hora, kde bol program postavený na téme vína a vinohradníctva. Keďže v minulosti bol o pobyt v stanoch veľký záujem, rozhodli sme sa ich tento rok ponechať v čarovnej kaštieľskej záhrade ešte týždeň po podujatí Hronsekanie, až do 21. júla," konštatoval výkonný riaditeľ OOCR Stredné Slovensko Jiří Pěč.