Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Regióny

V Rožňavskom múzeu predstavia výstavu dobových svadobných šiat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výstava návštevníkom priblíži vývin svadobnej módy v prostredí bývalého Československa od 60. po 90. roky minulého storočia.

Rožňava 27. októbra (TASR) - Banícke múzeum v Rožňave predstaví výstavu dobových svadobných šiat s názvom Kým sa povie áno. Výstava bude prezentovať približne tridsiatku šiat zo súkromnej zbierky Jany Mládek Rajniakovej. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Erika Hermélyi Gecelovská.

Výstava návštevníkom priblíži vývin svadobnej módy v prostredí bývalého Československa od 60. po 90. roky minulého storočia. Predstavených bude približne 30 svadobných šiat, ktoré patrili slovenským nevestám. Viaceré im pritom boli zaslané z USA či Kanady.

Okrem svadobných šiat budú na výstave prezentované aj doplnky, a to napríklad závoje, rukavičky, korunky či kabelky. Výstavu obohatia aj osobné príbehy jednotlivých neviest. "Výstava bude prezentovaná komplexne najmä vďaka odborným textom o vývine svadobnej módy, vývine svadobnej fotografie či svadobných oznámení," uviedla autorka výstavy Jana Mládek Rajniaková.

Vernisáž výstavy Kým sa povie áno sa v galérii Baníckeho múzea v Rožňave uskutoční v utorok (29. 10.) popoludní. Pre verejnosť bude prístupná do konca februára.