Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Regióny

Rožňavská Knižnica pripravila podujatia zamerané na propagáciu čítania

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Projekt Zalistujte v nás realizuje, ktorý rožňavská knižnica realizuje v roku 2024, má prispieť najmä k zvyšovaniu čitateľskej gramotnosti.

Rožňava 10. októbra (TASR) - Gemerská knižnica Pavla Dobšinského pripravila v rámci projektu Zalistujte v nás sériu podujatí zameraných na propagáciu slovenskej literárnej tvorby i čítania. Počas jesene sa uskutočnia besedy s autormi, prednášky i tvorivé aktivity. TASR o tom za knižnicu informovala Tatiana Bachňáková.

Projekt Zalistujte v nás realizuje, ktorý rožňavská knižnica realizuje v roku 2024, má prispieť najmä k zvyšovaniu čitateľskej gramotnosti, cieľom je však tiež prezentovať slovenskú literárnu tvorbu a čítanie i miestne kultúrne dedičstvo. Realizáciu projektu finančne podporil Fond na podporu umenia.

"Projekt je realizovaný v dvoch líniách súčasne. Prvá línia sa zameriava na prezentáciu pôvodnej slovenskej tvorby pre deti aj dospelých prostredníctvom besied so slovenskými autormi či odborníkmi na slovenskú históriu a umelecké historické predstavenie," priblížil pracovník knižnice úseku beletrie Marek Čižmár.

V rámci jesenného programu projektu knižnica pripravila viacero prednášok, besied a tvorivých aktivít. V priestoroch knižnice sa v polovici októbra uskutoční beseda s autorom kriminálnych románov Františkom Kozmonom, v polovici novembra svoju tvorbu predstaví autor detektívok a bývalý policajný plukovník, ktorý stál pri zrode Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Šloser.

"Druhá línia projektu zahŕňa sériu prednášok, prezentácií, besied, tvorivých dielní a prírodovednej súťaže. Zámerom je aj zdôrazniť a vyzdvihnúť možnosti aktívneho prístupu k okolitému životnému prostrediu, k zvýšenému povedomiu o pôvode potravín a ich správnom využívaní," dodal Čižmár.