Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

Rozpočet Žilinského kraja presiahol hodnotu 274 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Úprave rozpočtu predchádzalo schválenie záverečného účtu za rok 2023 s výsledným prebytkom 13,7 milióna eur.

Žilina 28. mája (TASR) - Poslanci Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na pondelkovom (27. 5.) rokovaní rozhodli o prvej tohtoročnej úprave rozpočtu. Po navýšení príjmov a výdavkov o 22 miliónov eur prekročil celkový rozpočet hranicu 274 miliónov eur. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Úprave rozpočtu predchádzalo schválenie záverečného účtu za rok 2023 s výsledným prebytkom 13,7 milióna eur. "Vďaka dobrému hospodáreniu sme dosiahli jeden z najlepších hospodárskych výsledkov, preto môžeme úpravou rozpočtu pridať na rekonštrukcie ciest a nákup techniky na ich údržbu 8,3 milióna eur a na obnovu priestorov a prístrojové vybavenie našich nemocníc 2,3 milióna eur," skonštatovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Rozpočet kapitálových výdavkov bol navýšený o 15,3 milióna eur. "Celkom 8.293.188 eur pôjde do dopravy na rekonštrukciu a modernizáciu ciest druhej a tretej triedy a mostných objektov a na zakúpenie techniky na zimnú a letnú údržbu ciest. Kapitálový rozpočet v oblasti zdravotníctva je navýšený o 2.508.026 eur," priblížila Lacová.

Úprava rozpočtu sa dotkla aj oblasti vzdelávania, kde pôjde približne 1,4 milióna eur a oblasti sociálnych služieb, na ktorú poslanci vyčlenili bezmála 760.000 eur. Rozpočet pre centrá zdravotnej starostlivosti sa navýšil o 430.000 eur a rozpočet v oblasti kultúry o takmer 441.000 eur. "Ide predovšetkým o výdavky súvisiace s financovaním už prebiehajúcich, ale i nových investičných akcií, najmä v súvislosti s odstraňovaním nevyhovujúceho až havarijného stavu majetku," dodala Lacová s tým, že o jeden milión eur boli navýšené aj výdavky na projektové dokumentácie.