Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Regióny

VIDEO: Rusovce sa opäť vrátia do čias Rímskej ríše

Na snímke vojaci počas festivalu Rímske hry v bratislavských Rusovciach 12. októbra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Do tajov života Rimanov na území dnešných Rusoviec vtiahnu návštevníkov tri prednášky archeologického tímu Múzea mesta Bratislavy (MMB).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. októbra (TASR) - Bratislavské Rusovce sa v sobotu vrátia opäť takmer o 2000 rokov späť v čase. Koná sa tam tradičný festival Rímske hry. Návštevníkov prenesie do čias Rimanov a obdobia, keď bola obec niekoľko storočí súčasťou severnej hranice Rímskej ríše a rozprestieral sa tam vojenský tábor Gerulata. Pripravené sú tiež workshopy, diskusie, vojenské formácie či simulované boje.

Jednodňový festival otvoria pri pošte na Balkánskej ulici. Návštevníkov privítajú vojaci X. Légie, VIII. Kohorty, ktorí ich budú sprevádzať po celej trase festivalu až do Antickej Gerulaty. Ulice sa premenia na vojenské tábory s workshopmi, razbou mincí a výrobou šperkov. Vyskúšať si bude možné streľbu z luku, návštevníci budú môcť spoznať aj rímsku kuchyňu.



Program sa bude odohrávať na štyroch stanovištiach. Hasičská zbrojnica ukáže viac z námorníckych zručností Rimanov. Ich technikami stavby lodí a využívaní Dunaja prevedie Margaréta Musilová, archeologička Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave (MÚOP), ktoré sa zapojilo do projektu Living Danube Limes. V rámci neho postavili repliku rímskej veslice Danuviny Alacris. Jej zmenšené makety a štíty členov rímskej posádky si budú môcť pozrieť návštevníci Rímskych hier. "Plne funkčná 18-metrová replika pripláva v nedeľu (13. 10.) do Bratislavy pod hrad Devín. Zberatelia môžu získať príležitostnú poštovú pečiatku s motívom lode vyrobenú špeciálne pre túto príležitosť," približuje organizátor.

Do tajov života Rimanov na území dnešných Rusoviec vtiahnu návštevníkov tri prednášky archeologického tímu Múzea mesta Bratislavy (MMB). Nahliadnuť bude možné do aktívnej archeologickej sondy s pozostatkami rímskej kanalizácie, reštaurátor predstaví cestu nájdených predmetov od ich objavenia na nálezisku až po umiestnenie v zbierkach múzea.
Na snímke vojaci počas festivalu Rímske hry v bratislavských Rusovciach 12. októbra 2024.
Foto: TASR/AP

Antická Gerulata je súčasťou tzv. hranice Rímskej ríše - Dunajského Limesu, prvej lokality na západnom Slovensku zapísanej do zoznamu kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Architektonické základy vojenského kastelu sú významnou pripomienkou pobytu Rimanov na Slovensku z obdobia 1. až 4. storočia.