Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Dom ľudového bývania v Šali predstavil a pripomenul žatvu na dedine

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Oslava tohtoročnej úrody bola spojená s komentovanou prehliadkou expozície ľudového domu, ktorý je od roku 2008 v správe Ponitrianskeho múzea v Nitre.

Šaľa 10. augusta (TASR) - Návštevníci Domu ľudového bývania a architektúry v Šali v sobotu oslávili tohtoročnú úrodu a súčasne si pripomenuli zvyky sprevádzajúce v minulosti žatvu na dedine. Nechýbalo spomienkové rozprávanie pamätníkov doplnené fotografiami niekdajšej žatvy, zaznamenanými fotografom Milanom Hlôškom, či záznam dožinkových slávností z Nitry, informovalo Ponitrianske múzeum.

Oslava tohtoročnej úrody bola spojená s komentovanou prehliadkou expozície ľudového domu, ktorý je od roku 2008 v správe Ponitrianskeho múzea v Nitre. Sprevádzali ju ukážky roľníckej práce s obilím, starého poľnohospodárskeho náradia i pletenie dožinkového venca.

Počas podujatia Už sme žitko zožali mali návštevníci možnosť ochutnať tradičné jedlá, ktoré sa konzumovali počas žatvy. Zaujímavosťou bolo ťahanie ríteša a ukážka pečenia tohto tradičného koláča. O kultúrny program sa postarali členovia Folklórneho súboru Žibrica zo Žirian, ktorí ponúkli maďarské žatevné piesne z Podzoboria. Folklórny súbor Inovec zo Zlatých Moraviec predstavil tance a spevy spod Inovca.