Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

Scénická žatva predstaví najlepších neprofesionálnych divadelníkov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V programe festivalu je aj inscenácia Normalizácia v podaní trnavského Divadla Disk, ktorá je poslednou ochotníckou réžiou nedávno zosnulého režiséra Blaha Uhlára.

Martin 27. augusta (TASR) - Na 102. ročníku festivalu amatérskeho divadla Scénická žatva sa v Martine počas posledného augustového týždňa (28. 8. - 31. 8.) predstavia najlepšie slovenské neprofesionálne divadelné súbory a jednotlivci s 15 inscenáciami. TASR o tom informoval Ľudovít Andrejo z kancelárie generálneho riaditeľa Národného osvetového centra (NOC).

"Diváci si budú môcť pozrieť víťazné inscenácie zo súťaží divadla dospelých, divadla mladých, divadla hraného deťmi a z Hviezdoslavovho Kubína. Tí najlepší herci, herečky, režiséri, scénografi či divadelní hudobníci zabojujú na vrcholnom festivale o prestížne ocenenia Scénický veniec, ktoré sú slovenskými ochotníckymi oskarmi," uviedol Andrejo.

V programe festivalu je aj inscenácia Normalizácia v podaní trnavského Divadla Disk, ktorá je poslednou ochotníckou réžiou nedávno zosnulého režiséra Blaha Uhlára. "Na legendárneho režiséra si spomenieme aj počas Koncertu pre Blaha Uhlára, ktorý pripravila skupina Terrible 2s, s ktorou divadelný revolucionár roky spolupracoval," dodal Andrejo.

Okrem súťažného programu si tento rok budú môcť diváci pozrieť hosťujúce inscenácie z viacerých krajín Európy, ktorých spoločnou témou sú zmeny a ich vplyv na ľudské osudy. Predstaví sa napríklad litovské divadlo Arlekinas s vlastným spracovaním Hamleta či Divadlo V.A.D. z českého Kladna s inscenáciou Nikoločava.

Program najstaršieho stredoeurópskeho festivalu amatérskeho divadla pripravuje NOC v spolupráci s mestom Martin a Turčianskym kultúrnym strediskom. Predstavia sa na ňom víťazné ochotnícke divadelné súbory a recitátori z postupových súťaží Belopotockého Mikuláš, Zlatá priadka, FEDIM či Hviezdoslavov Kubín.