Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Regióny

Šengenský poludník opäť predstavuje mládežnícke orchestre a zbory

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Aj v tomto roku je súčasťou festivalu seminár "Spoluprácou k novým objavom" o vzdelávaní a spolupráci mladých umelcov.

Košice 26. júna (TASR) - Medzinárodný festival mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník, ktorý sa začal v utorok (25. 6.), prináša do Košíc a okolia spolu 14 koncertov a podujatí. Počas dvoch týždňov sa predstaví viac ako 300 mladých hudobníkov zo šiestich krajín. Informoval o tom mediálny manažér festivalu Svjatoslav Dohovič.

Súčasťou 16. ročníka podujatia budú aj tri koncerty v spolupráci s Európskou federáciou amatérskych orchestrov (EOFed). "Aj vďaka tejto spolupráci s EOFed uvidia diváci na našich koncertoch mládežnícke symfonické, ale aj komorné zoskupenia z Belgicka, Estónska, Maďarska či jedinečný Tamburový orchester z Chorvátska. Košický Dom umenia bude aj miestom otváracieho koncertu tejto spolupráce, ktorá bude po koncertoch v Košiciach a okolí pokračovať dvoma koncertmi v Budapešti," uviedol riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

Počas festivalu sa uskutočnia aj oslavy 60. výročia vzniku Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis, ktorý podujatie organizuje. Jeho jubileu bude venovaný špeciálny koncert v stredu 3. júla v košickom Premonštrátskom kostole.

Tradičným vrcholom festivalu bude podľa organizátorov v nedeľu 7. júla záverečný galakoncert v Premonštrátskom kostole na Hlavnej ulici v Košiciach. "Opäť prinesieme jedinečné vokálno-inštrumentálne dielo, ktorým sú Biblické piesne Antonína Dvořáka. Zaznejú v jedinečnej úprave ako svetová premiéra v podaní sólistu Opery Národného divadla Košice Mariána Lukáča, orchestra Musica Iuvenalis a dvoch speváckych zborov - Akademického zboru Lekárskej univerzity z poľského Lublinu a Collegia Technicum," priblížil Dohovič. Festivalové koncerty okrem Košíc zaznejú aj v Bohdanovciach, Kechneci a Trstenom pri Hornáde. Vstup na všetky festivalové koncerty je voľný.

Aj v tomto roku je súčasťou festivalu seminár "Spoluprácou k novým objavom" o vzdelávaní a spolupráci mladých umelcov.