Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Senica uskutoční revitalizáciu časti úseku vodného toku Teplica

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V prvej fáze projektu bude Senica zapojená do vedeckej časti, ktorej výstupom bude príručka s osvedčenými postupmi na obnovu tokov slúžiaca ako návod pre odborníkov a mestá v celej Európe.

Senica 22. augusta (TASR) - Mesto Senica uskutoční v rámci medzinárodného projektu s názvom ReBioClim vzorovú revitalizáciu 150-metrového úseku vodného toku Teplica. Projekt sa zameriava na obnovu mestských tokov s cieľom podporiť biodiverzitu, adaptáciu na klimatické zmeny a zlepšiť kvalitu života v mestách. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

"Verím, že praktická ukážka revitalizácie časti Teplice bude dobrým príkladom aj pre iné mestá, prinesie na tomto úseku v centrálnej časti parku nielen zlepšenie prostredia, ale aj nový priestor pre obyvateľov na relax a oddych," uviedol primátor Martin Džačovský. Na obnovu mestských tokov sa v rámci projektu podujali okrem Senice aj mestá Drážďany, Poznaň a Jablonec nad Nisou.

V prvej fáze projektu bude Senica zapojená do vedeckej časti, ktorej výstupom bude príručka s osvedčenými postupmi na obnovu tokov slúžiaca ako návod pre odborníkov a mestá v celej Európe. "Našou prvou pracovnou úlohou bude zrealizovať medzi obyvateľmi verejný prieskum k obnove potoka Teplica v mestskom parku. Jeho cieľom bude zistiť postoje a preferencie našich obyvateľov k možným úpravám existujúceho vodného toku. Dotazníkový prieskum zrealizujeme počas jesene tohto roku," informovala projektová manažérka Ľubica Kadlec Melišová z Mestského úradu Senica.

V rámci druhej fázy bude v meste zrealizovaná praktická ukážka vzorovej revitalizácie Teplice v dĺžke približne 150 metrov v centrálnej časti mestského parku. Projekt je podporený z programu Interreg Central Europe a spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.