Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Sereď si uctí obete holokaustu spomienkovým podujatím

Múzeum holokaustu v Seredi. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na podujatí múzeum spolupracovalo s Ústredným zväzom Židovských náboženských obcí v Slovenskej republike.

Sereď 8. septembra (TASR) - V Seredi si v nedeľu o 17.00 h v Múzeu holokaustu uctia pamiatku obetí holokaustu spomienkovým podujatím. TASR o tom informovalo Slovenské národné múzeum (SNM).

"Ešte v začiatkoch druhej svetovej vojny obývali Židia väčšinu miest a obcí na území Slovenska. S prispením predstaviteľov vtedajšej vlády boli postupne ponižovaní, vyháňaní z domovov, nakladaní do dobytčích vagónov a odvážaní na miesta, kde boli vraždení. Po väčšine židovských komunít ostali len opustené cintoríny a synagógy. Nesmieme však zabudnúť, že boli aj Židia, ktorým sa podarilo prežiť," zhrnul vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.

V predvečer 83. výročia prijatia Nariadenia o právnom postavení Židov, známeho pod názvom Židovský kódex, si v múzeu pripomenú vrchol protižidovskej politiky na území Slovenska. Na podujatí sa zúčastnia dve desiatky preživších i štátny tajomník britského ministerstva zahraničných vecí a podpredseda Snemovne Lordov Lord Collins of Highbury, ktorý vystúpi s príhovorom spolu s preživším holokaustu profesorom Pavlom Traubnerom.

Podujatie sa koná pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. "Súčasťou spomienkového podujatia budú koncert v podaní Evy Varhaníkovej, Vojtecha Botoša a Yuriho Vlasiuka a vernisáž výstavy Ravensbrück sochára Jaroslava Martiša, ktorého stará mama prežila koncentračný tábor Ravensbrück," dodalo SNM.

Na podujatí múzeum spolupracovalo s Ústredným zväzom Židovských náboženských obcí v Slovenskej republike.