Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Regióny

SHMÚ vydal pre Košice upozornenie na smogovú situáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Chronické účinky je podľa meteorológa možné očakávať pri opakovanom a dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Meteorológovia v piatok vydali pre okresy Košice a Košice-okolie upozornenie na smogovú situáciu pre častice PM10. K najcitlivejším skupinám populácie patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

"Akútne účinky sa môžu pozorovať u citlivých osôb už od koncentrácií, ktoré prekračujú hodnotu informačného prahu vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, kašľa a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky dráždenia dýchacích ciest," poznamenal ústav.

Chronické účinky je podľa neho možné očakávať pri opakovanom a dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10. Ako doplnil, môžu sa prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu, poruchami odolnosti organizmu.