Rekordne dlhá cukrová dobrota merala neuveriteľných 206 centimetrov.
Autor TASR
Skalica 18. mája (TASR) – Najdlhší trdelník na svete meria 206 centimetrov a pochádza zo Skalice. Počas dnešného Trdlofestu ho upiekli Skaličania, ktorí prekonali minuloročný vlastný rekord o sedem centimetrov. Na jeho výrobu potrebovali 3,5 kilogramu cesta, ktoré namotávali na špeciálne vyrobený drevený valec, trdlo. Trdlo vyniesli nad pripravené ohnisko a upiekli. Celá príprava od zarobenia cesta vrátane pečenia trvala približne tri hodiny. Po upečení trdelník rozkrájali a predávali návštevníkom Trdlofestu. Výťažok z predaja putuje do skalického detského domova. Tradičným Trdlofestom sa začala letná turistická sezóna v Skalici.
Prvý maxitrdelník, ktorý Skaličania upiekli v roku 2005, meral 107 centimetrov. Mesto Skalica z dôvodu zachovania tradície pečenia Skalického trdelníka klasickou metódou zriadilo v priestoroch Františkánskeho kláštora výrobňu pre tento tradičný produkt. Jemnú špecialitu zo sladkého kysnutého cesta namotanú na trdlo pečú na drevenom uhlí. Pravú chuť trdelníku dodávajú vlašské orechy a hrubá vrstva cukru.
V Skalici sa trdelník udomácnil koncom 18. storočia, keď do mesta prišiel bývať maďarský generál a básnik József Gvadányi a jeho sedmohradský kuchár. Ten stál podľa historických prameňov na začiatku trdelníkovej tradície. Skaličania dosiahli, že trdelník má certifikát Európskej únie. Podľa smernice sa originálny trdelník pečie iba "vo vymedzenom území Slovenskej republiky ohraničenom zo severu štátnou hranicou s Českou republikou, západnú hranicu vymedzenej oblasti tvorí rieka Morava, južnú hranicu tvorí rieka Myjava a východnú hranicu od mesta Senica po štátne hranice s Českou republikou tvorí rieka Teplica".
Prvý maxitrdelník, ktorý Skaličania upiekli v roku 2005, meral 107 centimetrov. Mesto Skalica z dôvodu zachovania tradície pečenia Skalického trdelníka klasickou metódou zriadilo v priestoroch Františkánskeho kláštora výrobňu pre tento tradičný produkt. Jemnú špecialitu zo sladkého kysnutého cesta namotanú na trdlo pečú na drevenom uhlí. Pravú chuť trdelníku dodávajú vlašské orechy a hrubá vrstva cukru.
V Skalici sa trdelník udomácnil koncom 18. storočia, keď do mesta prišiel bývať maďarský generál a básnik József Gvadányi a jeho sedmohradský kuchár. Ten stál podľa historických prameňov na začiatku trdelníkovej tradície. Skaličania dosiahli, že trdelník má certifikát Európskej únie. Podľa smernice sa originálny trdelník pečie iba "vo vymedzenom území Slovenskej republiky ohraničenom zo severu štátnou hranicou s Českou republikou, západnú hranicu vymedzenej oblasti tvorí rieka Morava, južnú hranicu tvorí rieka Myjava a východnú hranicu od mesta Senica po štátne hranice s Českou republikou tvorí rieka Teplica".