Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Regióny

Slávnosti liptovskej bryndze ukončia ovčiarsku sezónu na Liptove

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Podujatie otvorí ekumenická bohuslužba v kostole sv. Mikuláša, na ktorú nadviaže ovčiarsky sprievod.

Liptovský Mikuláš 26. októbra (TASR) - Sobotňajšie Slávnosti liptovskej bryndze v centre Liptovského Mikuláša ukončia ovčiarsku sezónu na Liptove. Podľa Kataríny Šarafínovej z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov je súčasťou podujatia popri kultúrnom programe i ukážka výroby bryndze a ochutnávka jedál.

Ovčiarska sezóna sa podľa tradícií končí na Demetra alebo Mitra 26. októbra. "Patrónom pastierov je sv. Demeter, ktorému na Liptove hovorili aj Mitro. Pastierom sa v tento deň symbolicky končila pracovná sezóna, s ovcami sa vrátili zo salašov do dedín, v kostoloch sa zúčastnili na bohoslužbách a potom sa hodovalo - mitrovalo," priblížila Šarafínová.

Podujatie otvorí ekumenická bohuslužba v kostole sv. Mikuláša, na ktorú nadviaže ovčiarsky sprievod. "V programe vystúpi niekoľko folklórnych súborov a pripravený je aj remeselný trh a gastronomická zóna, kde budú v hojnom zastúpení práve ovčiarske špeciality. Lákadlom bude takisto baraní guláš z 1000-litrového kotlíka. Nielen deti zaujme výstava oviec a prítomnosť slovenských čuvačov," doplnila riaditeľka liptovskej OOCR Darina Bartková.

Doplnila, že slovenská bryndza už pred 16 rokmi pribudla do Európskeho registra chránených zemepisných označení, pričom Liptáci tento rok rozbehli náročný proces ochránenia pravej Liptovskej bryndze. V tejto súvislosti bude počas slávností podpísaná deklarácia o vzájomnej spolupráci pri získaní chráneného označenia pôvodu Liptovskej bryndze medzi mestom Liptovský Mikuláš, občianskym združením Bačova cesta a Úradom priemyselného vlastníctva SR.