Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Snina plánuje stavať nájomné byty financované zo štátneho fondu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Podmienky prideľovania bytov určí ŠFRB, pričom prioritou bude sociálna a finančná situácia žiadateľov.

Snina 11. septembra (TASR) - Mesto Snina pripravuje výstavbu nových nájomných bytov, ktorými chce podporiť dostupné bývanie. Aktuálne prebieha príprava projektovej dokumentácie potrebnej na získanie stavebného povolenia. Ako informoval primátor mesta Peter Vološin na sociálnej sieti, nový bytový dom bude postavený na zelenej ploche pri starej lekárni a jeho financovanie bude zabezpečené z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB).

Projekt bytového domu Centrum je zameraný na výstavbu bytov bežného štandardu. Cieľom radnice je získať dotáciu na celú realizáciu stavby v rámci oprávnených výdavkov.

"Cena samotného bytového domu bude zrejmá až z projektovej dokumentácie, rovnako ako výška nájomného v novom bytovom dome, ktorá zatiaľ nie je stanovená. Návrh výšky nájomného bude zohľadňovať viacero faktorov vrátane celkových nákladov na výstavbu, údržbu budovy a cieľového zamerania na dostupné bývanie," doplnila Michaela Šalachová z kancelárie primátora.

Cena projektovej dokumentácie potrebnej na vydanie stavebného povolenia, ktorej súčasťou je aj vypracovanie a dodanie architektonickej štúdie, výkon inžinierskej činnosti a výkon autorského dozoru, je 58.200 eur vrátane DPH.

Podmienky prideľovania bytov určí ŠFRB, pričom prioritou bude sociálna a finančná situácia žiadateľov. Výstavba má za cieľ poskytnúť byty predovšetkým mladým rodinám, sociálne slabším skupinám a ľuďom v nepriaznivých životných situáciách, ktorí potrebujú dostupné bývanie.