Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Regióny

Séria podujatí k výročiu SNP na Gemeri odštartuje povstaleckou kolónou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Kolóna vojenskej techniky a povstalcov na Gemeri má verejnosti symbolicky pripomenúť vyhlásenie SNP a mobilizáciu vojakov.

Tisovec 27. augusta (TASR) - Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer pripravila v súvislosti s 80. výročím SNP sériu podujatí s cieľom pripomenúť verejnosti dôležité míľniky slovenskej histórie. Prvou akciou bude v piatok (30. 8.) povstalecká kolóna techniky a vojakov, ktorá prejde viacerými mestami a obcami. TASR o tom za OOCR Gemer informoval Viktor Brádňanský.

Kolóna vojenskej techniky a povstalcov na Gemeri má verejnosti symbolicky pripomenúť vyhlásenie SNP a mobilizáciu vojakov. Kolóna, ktorú budú tvoriť originálne exponáty a členovia klubov vojenskej histórie v dobových uniformách, začne svoju jazdu v piatok na poludnie v Tisovci, odkiaľ bude pokračovať do mesta Hnúšťa.

"Následne sa kolóna pohne do Rimavskej Bane a Klenovca, kde položíme vence k pamätníku SNP na námestí. Potom sa presunieme na horské sedlo Chorepa, kde je pomník venovaný padlým vojakom povstaleckej armády," priblížil pre TASR Brádňanský. Ako dodal, na Chorepe odznejú aj partizánske piesne a uskutoční sa tu tiež premietanie filmu Vlčie diery či zapálenie partizánskej vatry.

Séria podujatí venovaných SNP bude v regióne v septembri pokračovať performanciou inšpirovanou aktivitami Frontového divadla v Revúcej, koncertom dobovej hudby 30. a 40. rokov 20. storočia v Hnúšti, rekonštrukciou bojov v Rimavskej Bani a Rimavských Zalužanoch či premiérou dokumentárneho filmu o Rudolfovi Viestovi v revúckom mestskom kultúrnom stredisku. Posledným z plánovaných podujatí bude v druhej polovici septembra ukážka mobilizácie vojakov a rekonštrukcia bojov v sedle Dielik.

"Našim cieľom bolo nielen uctiť pamiatku tých, ktorí bojovali za našu slobodu, ale aj priblížiť históriu modernou a zaujímavou formou," uviedol Brádňanský. Dodal tiež, že podujatia boli plánované s dôrazom na autentickosť a vzdelávaciu hodnotu, čo má potvrdzovať aj účasť odborníkov, ktorí dohliadali na rekonštrukcie bojov a historické prezentácie.