Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Regióny

Spišská Belá: Stav kontajnerových stojísk je dlhodobo neudržateľný

Ilustračná snímka. FOTO TASR – Milan Kapusta Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta

Časté porušovanie legislatívy v oblasti odpadového hospodárstva zo strany obyvateľov priviedlo samosprávu k rozhodnutiu monitorovať stav pravidelne.

Spišská Belá 11. októbra (TASR) - Pracovníci verejnoprospešných služieb mesta Spišská Belá v Kežmarskom okrese zozbierali v septembri z okolia kontajnerových stojísk štyri tony komunálneho odpadu. Pravidelne opakujúci sa jav považuje spišskobelianska samospráva za dlhodobo neudržateľný. Na problém upozornila na svojej internetovej stránke.

Časté porušovanie legislatívy v oblasti odpadového hospodárstva zo strany obyvateľov priviedlo samosprávu k rozhodnutiu monitorovať stav pravidelne. Uplynulý polrok preto nakladanie s odpadmi na území mesta kontrolovali mestskí policajti, fotopasce a tiež mestský kamerový systém. "Príslušníci mestskej polície zistili až viac ako 70 priestupkov," predstavila výsledok monitoringu Paula Grivalská z oddelenia životného prostredia mestského úradu s tým, že "vinníci boli potrestaní". Podotkla, že neakceptovateľným konaním je nielen porušovanie zákona, ale i mestských nariadení. "Všeobecne záväzné nariadenie mesta o nakladaní s odpadmi okrem iného napríklad zakazuje znečisťovať stanovištia zberných nádob a ich okolie, uložiť alebo ponechať komunálny odpad na inom mieste ako na mieste na to určenom či ukladať do zberných nádob určených na triedený zber komunálneho odpadu zložku, pre ktorú nie je zberová nádoba určená," pripomenula. Ako Grivalská dodala, verejnosť môže objemný triedený odpad celoročne bezplatne odovzdávať na zbernom dvore v areáli Mestského podniku Spišská Belá.