Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Spomienkovým podujatím si v Banskej Bystrici uctia obete holokaustu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ramagu, o. z., je profesionálne regionálne zoskupenie pôsobiace na poli kultúry v regióne Pienin a Zamaguria.

Banská Bystrica 10. septembra (TASR) - V Záhrade Chavivy Reik, v areáli banskobystrického Pamätníka SNP, sa v utorok uskutoční pietne spomienkové podujatie pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia a 83. výročia prijatia Židovského kódexu na Slovensku.

Ako informovala TASR hovorkyňa Múzea SNP Michaela Bučeková, súčasťou spomienkového podujatia bolo aj uvedenie divadelnej hry Mengeleho dievča v podaní Divadla Ramagu. Vystúpenia pre verejnosť aj pre školy sa uskutočnili v kinosále Múzea SNP v uplynulých dňoch.

"Mengeleho dievča ako divadelná monodráma je skutočným príbehom mladej ženy, Violy Stern Fischerovej, ktorá prežila štyri koncentračné tábory. Bola jednou z väzenkýň v Osvienčime, ktorá sa musela podrobiť pseudolekárskym pokusom," priblížila Bučeková.

Ramagu, o. z., je profesionálne regionálne zoskupenie pôsobiace na poli kultúry v regióne Pienin a Zamaguria. Od svojho vzniku v roku 2009 vytvorilo v regióne nezávislé divadlo, ktoré má na konte desiatky premiér a stovky repríz.