Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Regióny

SPU získala akreditáciu pre program Nutričné hodnotenie potravín

Na archívnej snímke SPU v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Program je určený pre každého, kto má záujem získať základné vedomosti a zručnosti v oblasti zloženia potravín a výživy ľudí i o správnom a zdravom životnom štýle.

Nitra 18. septembra (TASR) - Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre začne už čoskoro ponúkať nový program celoživotného vzdelávania. Ako informovala, ministerstvo školstva vydalo potvrdenie o akreditácii vzdelávacieho programu s názvom Nutričné hodnotenie potravín.

Program je určený pre každého, kto má záujem získať základné vedomosti a zručnosti v oblasti zloženia potravín a výživy ľudí i o správnom a zdravom životnom štýle. Cieľovou skupinou sú taktiež pedagógovia základných a stredných škôl, tréneri športovcov a mládeže, pracovníci poradní zdravia a výživy či majitelia fitness centier. "Odbornou garantkou programu je profesorka Marta Habánová. Našej univerzite sa ho podarilo akreditovať ako jedinej inštitúcii na Slovensku," uviedla Mária Pietová z SPU.

Ako doplnila, absolvent vzdelávacieho programu získa poznatky v oblasti nutričného zloženia potravín a o vplyve ich konzumácie na zdravotný stav človeka a jeho výkonnosť. Získa teoretické a praktické vedomosti, ktoré sa týkajú obsahu základných živín, vitamínov a minerálnych látok jednotlivých potravín a potravinových skupín.

Absolventi sa takisto oboznámia s technologickými vlastnosťami potravín i so psychologickými aspektmi ich konzumácie. "Naučia sa využívať získané poznatky v oblasti humánnej výživy a primárnej prevencie civilizačných chorôb a metabolických porúch. Dátumy kurzov zverejní SPU čoskoro," dodala Pietová.