Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Regióny

Stará Ľubovňa hostí prehliadky programov občianskych slávností

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V meste sa stretnú "zpozáci" z celého Slovenska.

Stará Ľubovňa 14. júna (TASR) - Stará Ľubovňa v piatok hostí jubilejný 30. ročník celoslovenskej prehliadky programov občianskych slávností. V meste sa stretnú "zpozáci" z celého Slovenska, po prehliadkach v regiónoch a krajoch vybrali organizátori sedem kolektívov, ktoré sa budú v obradnej sieni na mestskom úrade (MsÚ) od rána prezentovať s občianskymi slávnosťami, ako ich pripravujú u nich doma. TASR o tom informovala vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže MsÚ v Starej Ľubovni Eva Kollárová.

"Obecné samosprávy prostredníctvom zborov pre občianske záležitosti (ZpOZ) dôstojným, zážitkovým a neformálnym spôsobom deklarujú svoj vzťah k občanom svojej obce. Majú možnosť využívať prácu ZpOZ nielen pri povinných, zákonom stanovených obradoch, ako je štátny sobáš a pohreb, ale aj pri rôznych významných kultúrnych a spoločenských udalostiach," ozrejmila Kollárová s tým, že práve celoslovenský festival je najvýznamnejším podujatím ZpOZ. Tento rok je zameraný na jubilejné a spomienkové slávnosti. Okrem domáceho staroľubovnianskeho sa predstavia aj kolektívy zo Svitu, z Jarabiny, Revúcej, Udiče, Haliča a Turčianskych Teplíc.

"Nové námety, scenáre, kvalitné výkony jednotlivcov i kolektívov - to sú atribúty takýchto metodických podujatí, ktorými združenie pomáha miestnym samosprávam zvyšovať úroveň občianskych obradov a slávností. Ich tradícia vznikla na Slovensku už za prvej republiky a v rokoch po oslobodení Československa. Podnetom pre vznik aktivít bola potreba zabezpečiť dôstojné obrady pri významných osobných a rodinných udalostiach, najmä pri narodení dieťaťa, uzavretí manželstva i úmrtí člena rodiny," dodáva Kollárová.

Názov ZpOZ bol stanovený Smernicou vlády ČSSR v roku 1963 a používa sa dodnes. Zmeny po roku 1989 priniesli aj nové formy a metódy práce zborov, ktoré odrážajú podstatu demokratických spoločenských premien a sú súčasne ľuďom blízke. Združenie ZpOZ Človek človeku v SR vzniklo ako dobrovoľná organizácia z iniciatívy viacerých miest a obcí v roku 1991. Združenie sa podľa Kollárovej usiluje o rozširovanie občianskych obradov a slávností či rozvoj kultúrno-spoločenského života a podporuje sociálno-charitatívnu činnosť so zameraním na starých a osamelých ľudí. Zabezpečuje celú škálu obradov, účinkuje pri pietnych spomienkach, vernisážach, významných výročiach, slávnostiach a podobne.