Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Regióny

Obnovujú objekty hradu Ľubovňa, chcú prilákať viac turistov

Na archívnej snímke hrad Ľubovňa. Foto: ĽMS

Rekonštrukčné práce oficiálne odštartovali na jeseň 2023, keď sa zrevitalizovalo štvrté nádvorie hradu.

Stará Ľubovňa 25. júla (TASR) - Rekonštrukcia tretieho nádvoria a severovýchodnej hradby hradu Ľubovňa za viac ako 1,2 milióna eur má prilákať viac turistov. Je financovaná zo zdrojov ministerstva kultúry (650.000 eur) a financií zriaďovateľa Prešovského samosprávneho kraja (567.500 eur). Záchranou tiež prechádzajú vojenské kasárne zo 17. storočia. Realizované výskumy doteraz odhalili veľké množstvo vzácnych historických nálezov. Obnova zmienených objektov prinesie na hrad novú stálu archeologickú expozíciu. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Hrad Ľubovňa je perlou a dominantou Prešovského kraja a dlhé roky našou najnavštevovanejšou kultúrnou organizáciou. Cez jeho brány prejde ročne 200-tisíc návštevníkov zo Slovenska aj zahraničia, keďže stále má čo ponúknuť a čím sa pochváliť. Nie sú to len jeho objekty, či už v roku 2021 zrekonštruovaný barokový palác Lubomirských, bastión, podzemné kazematy či veža, ale aj expozície venované kastelánom, kráľom, spišským starostom a najnovšie tiež kráľovskej Warholovej edícii. Veríme, že táto rekonštrukcia sem priláka ešte viac ľudí, pretože prinesie jednak obnovu ďalších častí hradu, vytvorenie sokoliarskeho dvora a tiež vôbec prvú expozíciu artefaktov a bežného života vojaka zo 17. storočia," priblížil predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Rekonštrukčné práce oficiálne odštartovali na jeseň 2023, keď sa zrevitalizovalo štvrté nádvorie hradu. V apríli tohto roka už bola začatá plánovaná rekonštrukcia a obnova pôvodnej severovýchodnej hradby. Archeologický i historicko-architektonický výskum odhalil vzácne historické artefakty v podobe troch renesančných strieľní, nálezov historických objektov a predovšetkým množstva historických predmetov. Ide najmä o kuchynskú keramiku, ako hrnce, misky a poháre, ale aj o kachlice okrem iného z renesančnej kachľovej pece či o sklenené fragmenty z 18. storočia - pohár a fľašku.

"Medzi nálezmi je tiež dobre zachovalá minca - grajciar cisára Leopolda I. vyrazený v roku 1698 a solidus poľsko-litovského kráľa Žigmunda III. vyrazený v roku 1623. V spolupráci s Podtatranským múzeom v Poprade ich dôkladne dokumentujeme a budú predmetom ďalšieho bádania a prezentácie. Výsledky výskumov nám poslúžia na prípravu stálej archeologickej expozície. Taktiež budeme prezentovať vojenské kasárne, ktoré budú po rekonštrukcii archeologického náleziska prekryté," priblížil riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Aktuálne prebiehajú na hrade murovacie práce na samotnej hradbe a tiež revitalizácia a odvodnenie tretieho nádvoria. Rekonštrukcia hradieb a nádvoria by mala byť ukončená na jar 2025 a nová stála expozícia pre verejnosť otvorená nasledujúce leto.