Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. november 2024Meniny má Vratko
< sekcia Regióny

Staré odrody jabĺk sa chcú vrátiť do slovenských kuchýň

Jablká Foto: TASR

Podujatie bolo znamením, že staré odrody majú potenciál zaujať miesto v kuchyniach, hoteloch a reštauráciách a nahradiť tak chemizované a dovážané komerčné odrody, dostupné v obchodoch.

Piešťany 22. novembra (TASR) - Študenti a pedagógovia Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch mali príležitosť zistiť, aké využitie majú staré odrody jabĺk z rôznych krajín sveta, ktoré sa dajú stále nájsť zaštepené v starých záhradách a sadoch, ale pomaly sa z nich vytrácajú.

Ich spolužiaci z 2. ročníka na predmete Technológia výroby jedál pripravili koncom týždňa pokrmy, do ktorých použili staré odrody jabĺk. Prezentovali sa tu šamrole, linecká torta, jablčné ruže alebo bravčové s rozmarínovými zemiakmi s čatní – jablčno-paradajkovou omáčkou. Stalo sa tak na základe mikroprojektu Staré sorty sú „in“, ktorý realizuje Andrea Uherková v rámci štúdia na Sokratovom inštitúte a jeho cieľom je propagovať toto miznúce ovocné dedičstvo prostredníctvom použitia odrôd v kuchyni.

Hotelákov zaujal na výstave jabĺk a hrušiek napríklad polkilový Libernáč vinický, drobná Ananásová reneta, či kožovky ako Boskoopské alebo Kožená reneta zimná. Zaujímavosťou boli najmä odrody krajové a miestne, ktoré môžeme nájsť len v určitej obci alebo doline. Tie nesú názvy ako Holubičky, Pruháč, Pogáč alebo Šimkovo. Každú z viac ako 30 vystavených odrôd dopĺňal popis s možnosťou využitia a chuťou, akou oplýva. Niektoré z nich sú vhodné na priamy konzum, iné na sušenie, džemy či muštovanie. Tu mohli študenti ochutnať mušt zo starej anglickej odrody Londýnske, ktorý mal veľký úspech, keďže niektorí si prišli doplniť pohár viackrát.

Podujatie bolo podľa Uherkovej znamením, že staré odrody majú potenciál zaujať miesto v kuchyniach, hoteloch a reštauráciách a nahradiť tak chemizované a dovážané komerčné odrody, dostupné v obchodoch.