Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Regióny

Staromestská knižnica v Bratislave má stovky nových kníh v ukrajinčine

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Roman Hanc

V ponuke nájdu čitatelia leporelá a obrázkové knihy pre najmenších, rozprávky, encyklopédie, knihy pre tínedžerov, historické romány, ale aj rôzne knižné série.

Bratislava 13. júna (TASR) – Ponuka Staromestskej knižnice v Bratislave sa rozrástla o viac ako 600 kníh v ukrajinskom jazyku pre deti i dospelých. Ďalších viac ako 200 titulov v podobe učebníc a pracovných listov bolo distribuovaných na staromestské základné školy. Knihy sú darom Veľvyslanectva Ukrajiny v SR v rámci projektu Ukrajinská polička.

"Ukrajinci vytrhnutí z bežného života budú môcť čítať knihy vo svojom rodnom jazyku, čo je najvhodnejší spôsob, ako vytvoriť atmosféru bezpečia v neznámom cudzojazyčnom prostredí," skonštatoval Jurij Muška, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku.

V ponuke nájdu čitatelia leporelá a obrázkové knihy pre najmenších, rozprávky, encyklopédie, knihy pre tínedžerov, historické romány, ale aj rôzne knižné série.

Knihy v ukrajinčine nájdu záujemcovia vo všetkých pobočkách Staromestskej knižnice, teda na Panenskej ulici, Záhrebskej ulici, Západnom rade, Karadžičovej ulici i v centrálnej knižnici na Blumentálskej ulici. Odídencom z Ukrajiny poskytuje bezplatnú čitateľskú registráciu.

Staromestská knižnica sa snaží flexibilne reagovať na dianie v spoločnosti a dizajnovať služby na základe potrieb. V marci napríklad otvorila kurzy slovenského jazyka, ktoré absolvovalo už okolo 140 záujemcov. Okrem jazykových kurzov organizuje pre deti zážitkové čítania v ukrajinčine. V Letnej čitárni Medická záhrada chystá workshopy vhodné aj pre ukrajinské deti či sériu konverzácií v slovenskom jazyku.