Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Strážske plánuje rozsiahlu obnovu budovy materskej školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Inštalujú aj fotovoltické systémy na výrobu elektrickej energie pre vlastnú spotrebu budovy.

Strážske 24. júla (TASR) - Mesto Strážske plánuje opraviť budovu materskej školy a zlepšiť tým jej energetickú hospodárnosť. Peniaze na investíciu chcú získať z nenávratného finančného príspevku vo výške viac ako 300.000 eur z výzvy Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Ako pre TASR uviedol primátor Patrik Magdoško, súčasťou obnovy bude aj výstavba únikového schodiska, ktorú zafinancuje mesto.

Na budove jedinej materskej školy v meste plánujú zateplenie plochej strechy aj stropu, výmenu okien, vstupných dverí i elektrické žalúzie na južnú stranu. Rekonštrukcia má zahŕňať aj výmenu existujúcich rozvodov a radiátorov či výmenu plynového ohrievača vody za tepelné čerpadlo v kuchyni.

Modernizáciou prejde aj osvetlenie, pribudnú nové svietidlá využívajúce LED technológiu. Inštalujú aj fotovoltické systémy na výrobu elektrickej energie pre vlastnú spotrebu budovy.

"Výsledným efektom je sanácia budovy, úspora, skvalitnenie a zlepšenie podmienok pre verejnosť aj zamestnancov. Takto obnovenú budovu je podstatne ľahšie udržiavať v dobrom technickom stave, s výrazne menšími nákladmi na údržbu, ktorá pri neobnovených stavbách vytvára záťaž mestského rozpočtu," uviedol primátor.

Výška spolufinancovania mesta bude určená po ukončení verejného obstarávania, kde bude presne stanovená aj cena únikového schodiska. Práce na budove plánujú realizovať v priebehu roka 2025, pravdepodobne si vyžiadajú aj obmedzenie prevádzky školy.