Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Regióny

Stredná športová škola v Poprade má nový atletický ovál

Na snímke žiaci SŠŠ bežia po novom ovále v Poprade v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR Adriána Hudecová

Nový atletický ovál financovala z vlastných zdrojov krajská samospráva, ktorá je zriaďovateľom školy.

Poprad 10. októbra (TASR) - Vonkajší areál Strednej športovej školy (SŠŠ) v Poprade je takmer hotový, za približne 330.000 eur tam vybudovali ovál vrátane atletickej dráhy a multifunkčného ihriska. Riaditeľ školy Vladimír Lajčák uviedol, že po dokončení športoviska tak majú k dispozícii všetky plochy potrebné na prípravu žiakov.

"Vďaka vonkajšiemu areálu budeme môcť kvalitne robiť atletiku a pomôže to aj ostatným športom pri príprave. Dobudujeme ešte 'vržisko' a skokanský areál, takže budeme môcť kompletne robiť atletiku. Boli sme limitovaní peniazmi, takže sme niektoré veci do projektu nezahrnuli a dobudujeme to z vlastných zdrojov," uviedol Lajčák. Vonkajší areál pozostáva z trojdráhovej tartanovej atletickej dráhy s dĺžkou 200 metrov, 80-metrovej štvordráhovej rovinky, doskočiska a ihriska s umelým trávnikom pre futbal, volejbal či tenis. Rozmery hracej plochy sú 55 krát 34 metrov, areál je oplotený a vybavený športovým zariadením. Športovisko budú podľa riaditeľa využívať najmä žiaci, ale aj kluby, s ktorými škola spolupracuje.

Na snímke nový atletický ovál v areáli SŠŠ v Poprade v utorok 10. októbra 2023.
Foto: TASR Adriána Hudecová


Nový atletický ovál financovala z vlastných zdrojov krajská samospráva, ktorá je zriaďovateľom školy. Vedúca odboru majetku a investícií Prešovského samosprávneho kraja Lýdia Budziňáková uviedla, že poslanci na projekt vyčlenili takmer 400.000 eur. Po verejnom obstarávaní boli celkové náklady o 70.000 eur nižšie. "Práce navyše neboli, stavba bola zrealizovaná v dohodnutom termíne, výstavba trvala dva mesiace," dodala.

Cieľom vedenia školy je do budúcna využiť pozemky za školou a vybudovať tam v spolupráci s krajom, mestom a možno atletickým zväzom ďalšiu športovú plochu. "Mohla by tam vzniknúť 400-metrová bežecká dráha, ktorá teraz v Poprade veľmi chýba," upozornil Lajčák.

Nové sídlo SŠŠ je v prevádzke už viac ako rok, jeho súčasťou sú športové haly, šatne, telocvične, posilňovne, pohybové štúdio, učebne, kabinety a ďalšie zázemie. Komplex, kde sa vzdeláva viac ako 200 študentov, vznikol v bývalom areáli Active Zone. Rozostavané budovy odkúpil od spoločnosti Keraming PSK, jedna z najvýznamnejších investícií si vyžiadala takmer 14 miliónov eur. "Medzi študentmi máme najviac futbalistov, nasledujú hokejisti, basketbalisti, volejbalisti a máme aj veľa lyžiarov a plavcov. Celkovo tu máme 24 druhov športov," doplnil riaditeľ. Škola je zameraná na výchovu budúcich profesionálnych športovcov, ale aj trénerov, manažérov či organizátorov a podnikateľov v športovej oblasti.